Suske en Wiske 362: De Kale Kroon

Tekenaar(s)
Luc Morjaeu
Scenarist(en)
Peter Van Gucht
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Brandend actueel

Tsarina Annah de acht- of negenenveertigste sterft. Ze laat het keizerrijk Oekizan achter met twee potentiële troonopvolgers: Suzko en Wizka. Dat een van beiden de nieuwe tsaar of tsarina wordt, is zeer tegen de zin van raadsheer Gorputin, die zelf een verre claim op de troon heeft. Om tweedracht onder de kinderen te zaaien, beroept Gorputin zich op een oud koningsboek. Om een rechtmatige troonopvolger aan te duiden, moeten Suzko en Wizka zes proeven afleggen. De kale kroon duidt na elke proef de winnaar aan. Gorputins kans om alles te sturen en in het honderd te laten lopen. Vastberaden gaan Suzko en Wizka op pad, begeleid door de neutrale hofbediende Lambikov die trots de kale kroon op het hoofd draagt. De tijd dringt, want het buurland Paktadav en de wreedaardige koning Kazak de Verassende willen maar wat graag Oekizan inlijven.

Zoals bovenstaande korte inhoud prijsgeeft, speelt dit Suske en Wiske-verhaal zich in het verleden af. Steevast zijn dit de albums die onze aandacht snel weten te trekken. Dat was vroeger al zo, en dat heeft natuurlijk alles te maken met sterke albums uit het verleden. Suske en Wiske is nog steeds een jeugdstrip en de hedendaagse verhalen raken ons dan net weer iets minder. Het zal dan de generatiekloof wel zijn! Een verhaal in het verleden dus, vertelt door Lambik alsof het een sprookje was. Oké, dat is het waarschijnlijk ook wel. Leuke aanpak van Peter Van Gught, die het  zonder aanvankelijk te weten een brandend actueel album heeft geschreven. De woordspelingen zijn legio en wisten meer dan eens een glimlach tevoorschijn te toveren. Zoals vanouds geen gebrek aan humor en vaak aan het absurde grenzende situaties. Maar hé... het was een sprookje natuurlijk.

Luc Morjaeu levert lekker verzorgde platen af en naar ons gevoel evolueerde ook de Suske en Wiske in nieuwe stijl  positief op grafisch gebied. We zien van Luc soms prachtige schetsen voorbij komen op sociale media. Geen mens die twijfelt aan zijn kunnen! De sfeervolle inkleuring draagt bij aan het geheel en versterkt de vertelstijl.

Na 362 albums is het geen sinecure om nog te verrassen. Met De Kale Kroon kregen we echter een als vanouds goede Sus en Wis voor de kiezen. We kijken alvast hoopvol uit naar het volgende album, De Maffe Markies.

JACKY CORNELIS

Reeks
Suske en Wiske
Deel
362
Pagina's
48 (softcover) • 52 (luxes)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 7,25
luxe met ex libris
€ 60,00
superluxe met ex libris
€ 100,00