Durango - De Jonge Jaren 1: De Eerste die Je Zult Doden

Tekenaar(s)
Roman Surzhenko
Scenarist(en)
Yves Swolfs
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum

Toegevoegde waarde

De Jonge Jaren van Blueberry was meer dan de moeite waard, maar de avonturen van de jonge Blueberry duurden bijna even lang als die van de volwassen Blueberry. Eenzelfde spin-off van Roodbaard voegde ook iets toe aan het personage, terwijl de jeugd van Thorgal ons steeds minder kan bekoren. De toegevoegde waarde van de puberende Vikingheld ontgaat ons steeds meer. In het begin waren we nog enthousiast over het werk van Roman Surzhenko, maar de laatste albums stralen vooral een hoog automatische piloot-gehalte uit. Daarom waren we ook wat terughoudend in onze reactie toen we vernamen dat er van de ultieme spaghettiwesterheld Durango een jonge jarenversie zou verschijnen.

Deze scepsis is volledig onterecht. Het is dat we het persoonlijk aan Yves Swolfs hebben gevraagd (klik hier voor het interview), maar Surzhenko heeft dit album volledig zelf getekend. Het enige wat Durango-schepper Swolfs heeft gedaan, is het schrijven van een goed verhaal. Westernstrips liggen Surzhenko een stuk beter dan het Thorgal-universum, daarbij ook geholpen door de goede inkleuring van Swolfs' echtgenote van Sophie. Wie goed oplet, ziet soms nog wat schoonheidsfoutjes, zoals de grote ogen van bepaalde personages. Maar over het algemeen scoort Surzhenko met zijn krachtige tekeningen een ruime voldoende. Extra knap voor een westerndebuut en nu begrijpen we ook waarom Swolfs hoog opgeeft over Surzhenko's grafische talent.

Wat hierbij zeker helpt, is dat Yves Swolfs andermaal aantoont ook een begenadigd scenarist te zijn. We leren Durango kennen wanneer hij als jonge knaap getuige is van een moordpartij door een onbekende schutter. De moord op drie mannen zorgt voor spanningen bij de lokale veeboeren. Wanneer de schutter opnieuw toeslaat, slaat de vlam in de pan en worden er onschuldige indianen bij betrokken. Ondertussen valt Durango door zijn talent als schutter in de smaak bij Warren, een van de grote veeboeren uit de regio. Klassieke ingrediënten zoals twee dochters, waarvan de oudste de meest zakelijke is en de jongste geboren lijkt in het zadel, zorgen voor een diepgang die anders vaak gemist wordt. Dat Durango en de jongste dochter elkaar kunnen bekoren, zal geen toeval zijn.

Het tempo is hoog, er gebeurt genoeg, de tekeningen zijn zeer geslaagd en het pakkende verhaal zal bestaan uit drie delen. Durango - De Jonge Jaren debuteert heel verdienstelijk en toont aan dat Jonge Jaren-reeksen zeker een toegevoegde waarde kunnen bieden.

DAI HEINEN

Reeks
Durango - De Jonge Jaren
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
western
Prijs
softcover
€ 11,95
hardcover
€ 21,95