Merlu 1: De Weg van de Nederlaag

Tekenaar(s)
Jérome Phalippou
Scenarist(en)
Thierry Dubois
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
november 2020

Toegankelijkheid

De fans van Betsy zullen langer moeten wachten op deel 4 van haar avonturen, getekend door Jérome Phalippou en geschreven door Olivier Marin. Phalippou heeft er een ander project tussen genomen op scenario van Thierry Dubois (Jacques Gipar). Dat project heet Merlu, waarvan al zeker drie albums zullen verschijnen. Deel 1 maakt meteen het langere wachten op een volgende Betsy goed.

Het verhaal start in juni 1940 (en niet 1944 zoals verkeerd in de eerste prent staat vermeld of mei 1940 zoals op de backcover staat) op het moment dat een vrachtwagenkonvooi met soldaten naar het front probeert te rijden door een zee aan vluchtende Fransen. De Duitse overmacht is echter te groot en de soldaten worden gevangengenomen. De vijfentwintigjarige Georges Colin, een vrachtwagenchauffeur, is een van hen. Hij is niet van plan om weg te rotten in het gevangenenkamp. Bij zijn eerste poging weet hij te ontsnappen en naar huis terug te keren. Daarna begint de bezetting. Het transportbedrijf van Georges' familie kwijnt weg. Het vergt moed om de activiteiten te hernemen. Hij waagt zich aan vervoer over de demarcatielijn en dat interesseert nogal wat mensen, bijvoorbeeld het verzet. Maar tot hoever kan je gaan om de Duitsers te blijven omzeilen?

De jongste maanden verschenen heel wat stripverhalen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen. De ene aangrijpend, de andere spannend, nog andere confronterend of wraakroepend. Merlu mikt vooral op goede, degelijke spanning, met een familiaal karakter, een lichtvoetig tintje romantiek en wat gemoedelijke humor. We hadden geen idee dat scenarist Dubois zichzelf kon overstijgen na een sliert matige reeksjes. Dit is beslist zijn beste werk tot op heden. Meeslepend van pagina 1 tot 48.

Van Phalipou wisten we wel dat hij meer in zijn mars had dan een detectivereeks over een stoer pin-upvrouwtje en oldtimers. Met veel oog voor details en authenticiteit tekent hij mooi ogende pagina's. Puntjes, streepjes, vlekjes en rimpels geven de semi-karikaturale personages in de geloofwaardige decors een toegankelijkheid die je in het verhaal sleurt. Stripliefhebbers hebben een streepje voor door alle knipoogjes naar andere bekende stripfiguren te ontdekken: Ragebol, Kwabbernoot en IJzerlijm, de graaf en de burgemeester van Rommelgem, Steven Sterk, Guus Slim, Vlinder en Spek, en er zijn er nog meer.

De cliffhanger doet ons nu met hoogspanning uitkijken naar deel 2. De Avonturen van Betsy vonden we al een aanwinst voor Silvester, Merlu is dat des te meer.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Merlu
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
thriller
Extra
deel 1 van trilogie