Metro 2033 1: Daar Waar de Wereld Ophoudt

Tekenaar(s)
Peter Nuyten
Scenarist(en)
Peter Nuyten
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum
november 2020

Voorbeeldig

Peter Nutyten kennen we van de twee inmiddels afgeronde stripreeksen Auguria (dat zich afspeelt in de Romeinse oudheid) en Apache Junction (een western). De albums waren aanvankelijk een taaie vertelling door de overvolle tekstballonnen met stroeve dialogen. Zijn realisme was een opsteker dat zich kon meten met internationale tekenaars, maar het miste nog wat eigen smoel. Aan beide euvels schaafde Nuyten nauwgezet verder en nu we Metro 2033 deel 1 hebben gelezen — nu eens een futuristisch verhaal — staat het geheel grotendeels op punt.

Metro 2033 is een verstripping van de post-apocalyptische romantrilogie van de in Moskou geboren Dmitry Glukovsky. Metrostations in Moskou zijn nu de woonplaats van mensen die een verwoestende atoomoorlog hebben overleefd. De grote stations zijn geëvolueerd naar ondergrondse gemeenschappen waar de oorlog nog niet is uitgewoed. Boven de grond waagt zich niemand, daar is het gevaar nog groter. Het wemelt er van gemuteerden: een soort hybride van mensen en wolven. En die wezens bedreigen nu de onderwereld. Er moet ingegrepen worden. De moderne cowboy Hunter stelt een team samen om commandant Melnik op te zoeken in een ander station. Hij zou weten wat er moet gedaan worden. De jonge Artjom is een van de teamleden die een gevaarlijke onderneming tegemoet gaat die soms neigt naar horror.

Arboris geeft Metro 2033 in het Nederlands uit na een eerdere publicatie in het Duits. Stripmakers en uitgeverijen zouden eens wat vaker naar het oosten moeten kijken in plaats van gefixeerd te blijven op een moeizame publicatiekans in Frankrijk. Duitsland lijkt ons ontvankelijker voor entertainende stripverhalen en dat loopt ook al gauw op tot een verkoop van enkele duizenden exemplaren als het meevalt. Peter Nuyten heeft dat al langer door en verstrekt bovenstaand advies aan zijn collega's. Hij etaleert ook een klare kijk op het maken en vertellen van strips en werpt in online discussies rekevante argumenten op waar je zelf overheen kijkt. In dit geval heeft hij recht van spreken omdat zijn eigen resultaten voorbeeldig zijn. Metro 2033 is een nieuw totaalproject waarbij hij instaat voor zowel de tekst(bewerking), tekeningen en inkleuring. Een ouder advies om hem aan een scenarist te koppelen, vegen we hierbij van tafel.

Achterin staat een dossiertje met een voorstelling van Dmitry Glukovsky en zijn werk en een aantal ontwerpen en concepttekeningen van Nuyten.

DAVID STEENHUYSE 

Reeks
Metro 2033
Deel
1
Gebaseerd op
de roman van Dmitry Glukovsky
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
sciencefiction
thriller
Extra
deel 1 van vierdelige reeks met dossier