Arsène Lupin, Gentleman Inbreker: De Holle Naald

Tekenaar(s)
Michaël Minerbe
Scenarist(en)
Jérôme Félix
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Toegankelijk voor een breed publiek

Een kasteel, vlak bij Dieppe, ergens diep in de nacht. Inbrekers gaan aan de haal met enkele schilderijen van Rubens. Terwijl twee van de inbrekers tijdig weggeraakt zijn, loopt het voor de derde minder goed af. Hij wordt neergeschoten en verbergt zich op het kasteeldomein. Het blijkt niemand minder te zijn dan de befaamde gentleman-inbreker Arsène Lupin. Aan commissaris Ganimard om de voortvluchtige Lupin op te sporen. Een zaak van het allerhoogste belang, want bij de inbraak viel nog een dode. Ganimard krijgt concurrentie en onrechtstreeks ook hulp van Isidore Bautrelet. Hij is student retoriek en wordt dankzij zijn oom, die journalist is, betrokken bij de zaak. Na wat speurwerk wordt Lupin dood teruggevonden met een briefje in de hand. Het briefje bevat een geheimzinnige code. Aan Ganimard en Isidore om het raadsel op te lossen. Geen sinecure, want al gauw blijkt niets te zijn wat het lijkt.

Arsène Lupin klinkt hier misschien niet zo bekend als Sherlock Holmes of Hercule Poirot, maar past eigenlijk naadloos in het rijtje. Maurice Leblanc creëerde aan het begin van de vorige eeuw een geniale inbreker die volgens een strikte erecode te werk gaat. Zonder doden! Scenarist Jérôme Félix (Tot de Laatste, De Erfenis van de Duivel) brengt de geheimzinnigheid rond Lupin perfect over. De hoofdrolspeler dolt eigenlijk het hele verhaal met zijn tegenstanders en met de lezers. Met mondjesmaat leren we ook wat meer over Lupin. Er blijft zeker nog voldoende over om later verder uit te diepen. Ook de jonge Isidore wist ons te verbazen met zijn meer dan deftig speurwerk. Het gastrolletje van Sholmes (nee, dit is geen schrijffout) ging tevens niet onopgemerkt voorbij. Om Holmes om de tuin te leiden moet je van goeden huize zijn. Wel, het is Lupin meermaals gelukt!

De tekeningen van Michaël Minerbe is fris en speels. De laagdrempeligheid maakt dit verhaal toegankelijk voor een breed publiek. En daarbij denken we zelfs aan het jonge volkje! Het tempo en de timing van het verhaal is ideaal en wie door het verhaal gegrepen wordt zal het in één ruk uitlezen.

Hopelijk krijgen we meer te zien van deze Arsène Lupin. Deze stripbewerking mag er zijn en lijkt ons spek voor het bredere striplezende publiek! In afwachting gaan we toch maar eens checken wat de serie Lupin op Netflix te bieden heeft...

JACKY CORNELIS

Reeks
Arsène Lupin
Gebaseerd op
de roman van Maurice Leblanc
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 19,95