West Legends 3: Sitting Bull - Home of the Braves

Tekenaar(s)
Luca Merli
Scenarist(en)
Olivier Peru
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Thrill ride

De Black Hills, 1870. Een groep soldaten met een geheime missie doorkruist het gebied dat bij verdrag met de Sioux-indianen verboden is voor blanken. De enige informatie die doorsijpelt tot bij de deelnemers is dat ze een andere groep blanken moeten opsporen die eveneens het verboden territorium binnengedrongen zijn. Het zit de soldaten echter niet mee. Ze worden vergiftigd door een verrader en op laffe wijze aangevallen en afgeslacht. Als bij wonder weet een ex-Zuidelijke soldaat te overleven. Hij wordt gevonden door Sitting Bull en enkele van zijn stamgenoten. De soldaat heeft een verleden bij de indianen, spreekt hun taal en wordt herkend als Butterfly Heart. Sitting Bull is niet gewend om halve maatregelen te nemen wanneer het blanken betreft, maar in dit geval geeft hij Butterfly Heart het voordeel van de twijfel. Ook Sitting Bull is op zoek naar die andere blanken die hun heilige grond verstoren. Bovendien weet hij waar het hem allemaal om gaat. Er zit goud in de Black Hills, veel goud. Als dit nieuws bekend raakt in het oosten zal zijn land overspoeld worden door goudzoekers. Wat volgt is een kat-en-muisspel tussen de moorddadige blanken en de fiere Sioux-krijger.

Olivier Peru (Androïden, Elfen, Zombies) levert met Sitting Bull een tweede album af in de reeks West Legends. Eerder mocht hij de spits afbijten met een verhaal rond Wyatt Earp. Door in dit deel te focussen op een zeer beperkte tijdsperiode (de figuur Sitting Bull wordt in enkele korte stroken geportretteerd alvorens in het verhaal te duiken), ontstaat er ruimte om er een grote thrill ride van te maken. Alle klassieke westernelementen zijn aanwezig: wraak, racisme, bandeloosheid, noem maar op. Het is een rauwe western geworden die de lezer een half uur meeneemt naar de Frontier zoals we die allemaal in onze fantasie hebben zitten. Overal loert de dood om de hoek, want niet enkel de protagonisten weten met wapens om te gaan. Er is ook de natuur en een flink uit de kluiten gewassen beer die de zaken complexer durft te maken.

Sitting Bull wordt neergezet als een harde, meedogenloze krijger die alle geloof in het blanke ras kwijtgeraakt is. Desondanks laat hij Butterfly Heart in leven en leert hij hem langzaam maar zeker te vertrouwen. Of hoe twee mannen, die het geloof in de wereld kwijtgeraakt zijn, samen toch tot grootse dingen in staat zijn.

De lezer krijgt behalve een stukje geschiedenisles (hoewel een groot stuk pure fictie betreft) ook vooral een heel spannend verhaal voorgeschoteld dat dankzij het tekenwerk en de sfeervolle, grauwe inkleuring van Luca Merli (zijn eerste album als tekenaar, hij is vooral inkleurder van reeksen als Elfen, De Verschrikkelijke Paus en Een Paus in de Geschiedenis) tot een van de beste westernverhalen van het jaar verheven wordt. Niet voor watjes, maar dat kan je van het hele Wilde Westen wel zeggen. En wat dat betreft worden we tegenwoordig toch echt wel verwend!

JACKY CORNELIS

Reeks
West Legends
Deel
3
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
western
Extra
compleet verhaal / deel 3 van zesdelige reeks
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95