Angel Wings 2: Black Widow

Tekenaar(s)
Romain Hugault
Scenarist(en)
Yann
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
december 2015

Summum

Oké, oké, de laatste tijd deden we wat minnetjes over het werk van scenarist Yann. Hij leek steeds meer op zijsporen te belanden door zijn intriges te overladen met onverteerbare knipoogjes en het etaleren van zijn documentatiedrift in authentieke gebeurtenissen die hij omstandig aankaartte. Vandaar dat we hem, de man die ons ooit zoveel ontdekkingsplezier verschafte met De Onnoembaren, Pin-Up en toch die eerste Robbedoes voor Olivier Schwartz (en pak er ook maar De Werelden van Thorgal bij), de laatste jaren een lagere score in de pikorde van scenaristen toedichtten. Wanneer Yann echter over piloten en bij uitbreiding de luchtvaart schrijft, levert dat gedenkwaardige producties op. We hoeven maar het one-shot Mezek (voor André Juillard) te noemen en uiteraard De Nachtuil, Edelweiss en de derde trilogie die hij momenteel voor Romain Hugault schrijft: Angel Wings.

In Angel Wings volgen we de lotgevallen van Angela McCloud, de enige vrouwelijke piloot bij de Burma Banshees op een kleine luchtmachtbasis nabij het front van Birma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zit daar vast door een beschadigd vliegtuig, maar kreeg ook de opdracht om een verrader op te sporen en tegelijk de vermoedelijke moordenaar van haar zus te ontmaskeren. Ook actrice, zangeres en pin-up Jinx Falkenberg zit daar eventjes vast door een sabotage aan het vliegtuig dat haar verder moet brengen. Ze maakt van de nood een deugd en verzorgt een optreden voor de mannen. De spanning tussen de enige twee vrouwen op de basis is te snijden. Angela wint aan aantrekkingskracht (en kan de concurrentie met Jinx dus aan) door toedoen van een rijke Lord op een theeplantage waardoor de uit de jungle geredde Rob ineens weer oog krijgt voor Angela. Terwijl op de begane grond een competitie met Jinx aan de gang is, woedt er in de lucht nog wel een oorlog tegen de Jappen. En die is behoorlijk bloederig. De climax van dit album belooft een nog sterker derde deel.

Hugault is een ideale partner voor Yann. Ze delen een passie voor vliegtuigen, een even grote liefde voor sterke vrouwen (die er in hun blootje ontwapenend uitzien, de 'vlezige' pagina 34 blijft op ons netvlies gebrand) en een voorkeur voor het presenteren van minder gekende historische feiten in belangrijke periodes.

Vliegtuigliefhebbers zijn een apart publiek en letten op de details. Perfectionist Hugault valt bij hen in de smaak. Stripliefhebbers in het algemeen kunnen dan weer genieten van de andere sterktes van de reeks. Zij zullen wel letten op andere details. Maar welke liefhebber je ook bent, een goed verhaal blijft het summum. En dat is wat je ook krijgt.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Angel Wings
Deel
2
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
detective
drama
geschiedenis
luchtvaart
Extra
deel 2 van trilogie