Supergroom 2: De Olympische Oorlog

Tekenaar(s)
Yoann
Scenarist(en)
Fabien Vehlmann
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Squid Games tussen wal en schip

Robbedoes heeft het helemaal gehad met de eeuwige held te zijn. Het enige dat hem nog interesseert is om zo ecobewust mogelijk zijn tuintje te onderhouden en vriendelijk te zijn tegen zijn liefste buren. Maar ooit heeft hij de belofte gemaakt tegen een fan, om te allen tijde het Grote Onrecht te bestrijden. En daarom trekt onze piccolo ‘s nachts een superheldenpakje aan, gespt zijn oerdegelijke Kwabberkopter vast en noemt zich Supergroom. Zijn buddy Spip vermomt zich als vliegende eekhoorn Redwing. Samen houden ze de stad veilig van alle gespuis. De graaf van Rommelgem is de enige die echt weet wie achter deze vermomming zit. Als een volleerde mister Q helpt hij Robbedoes aan de nieuwste gadgets. Persmuskieten Kwabbernoot en IJzerlijm proberen inmiddels gedreven achter de identiteit van deze Belgische superheld te komen. Kortom, onze Robbedoes is een Batman van de Aldi geworden.

Op een dag wordt Robbedoes ontvoerd en onmiddellijk verdoofd. Eenmaal wakker bevindt hij zich op een afgelegen eiland waar hij zich samen met een ratatouille van honderden andere superhelden en -booswichten van over de hele wereld mag meten wie de allerstrafste held is. De afvalwedstrijd, waarbij zelfs moord oké is, wordt live gestreamd op het dark web. De winnaar zal er bijna één miljard dollar aan overhouden. Het geld laat onze rechtschapen Robbedoes zoals verwacht koud, maar toch doet hij mee omdat de boeven ook Spip hebben gegijzeld!

De Olympische Oorlog is even origineel als de menukaart van een Grieks restaurant. Je weet wat je kan verwachten en je krijgt het ook. Niets meer, wel altijd minder dan je had gehoopt. Striphelden Ravian (De Helden van de Equinox), Storm (De Doder van Eriban), Thorgal (De Boogschutters, De Barbaar) en andere Hunger Games-afgeleiden deden het Supergroom al jaren geleden beter en frisser voor. Bovendien brengt de Netflixhit Squid Games deze overbekende format vandaag naar een heel ander niveau. Nergens kan deze Robbedoes-spin-off tippen aan deze nieuwe maatstaf.

De insteek van Supergroom is om jongere lezers aan te trekken. Scenarist Fabien Vehlmann kleedde de verjongingskoers netjes in en liet Robbedoes in het eerste deel tegen wil en dank het superheldenpakje aantrekken. Spip voegde er met zijn rechtstreekse ad rem interventies een extra laag voor de volwassen lezer aan toe. Vandaag is elke nuance totaal weg. Deze strip kan je perfect lezen als een banaal actieverhaal. Alleen is het anno 2021 zelfs voor jonge nieuwe lezers ronduit onnozel dat zelfs je beste vrienden en topjournalisten je niet meer herkennen met enkel een Zorro-maskertje op. Voeg daar nog eens het overdreven woke-gedoe van Robbedoes bij en we zuchten eens diep. Waarom versplilt Yoann zijn immense talent hieraan. Pff, deze Supergroom is even plat als zijn gemakzuchtig digitaal ingekleurde 2D-achtergrondjes.

De dag nadien herlazen we toch nog eens deze strip. Onze melancholische zucht veranderde langzaam in een monkellachje. We bliezen de serieux van de plot weg en focusten ons op de parodie. Die ene blik in de ogen van Rommelgem was net genoeg overacting om ons te overtuigen. We vonden het plots lekker dwaas hoe die boeven als enige ter wereld weten dat ze Robbedoes en Spip moeten ontvoeren om Supergroom te kunnen laten deelnemen in hun dodelijke spel. Het geklungel, de banale drijfveren en de oppervlakkige ééndimensionaliteit van de personages passen eigenlijk perfect bij het old schoolgevoel en vlakke inkleuring van de superheldencomics uit de jaren 1960. Met al zijn talent is Yoann de perfecte tekenaar voor deze pastiche.

Maar stoot je met te veel dubbele bodems niet je nieuwe doelgroep van jonge lezertjes af? Riskeer je dan niet tussen wal en schip te vallen zoals het de Robbedoes van Charel Cambré en Marc Legendre is overkomen? De tijd zal het ons leren. Wat ons betreft, is deze Supergroom nog steeds geslaagd als parodiestrip en onvoldoende baanbrekend om jonge lezers te winnen voor de reeks.

Deze Supergroom is een leuke parodiestrip geworden. Alleen mocht deze Batmanpastiche nog meer over the top zijn. We mogen het niet gedroomd hebben dat dit maar eens echt zou kunnen zijn.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Supergroom
Deel
2
Pagina's
88
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
humor
jeugd
superheld
Extra
deel 2 van trilogie
Prijs
€ 9,95