Berlijnse Trilogie 1: Een Berlijnse Kwestie

Tekenaar(s)
François Warzala
Scenarist(en)
Pierre Boisserie
Uitgeverij
Scratch Books
Verschijningsdatum

Speurderswerk in het Berlijn van 1936

Bernhard of Bernie Gunther is privédetective nadat hij eerder als rechercheur werkte bij de Kripo (Kriminalpolizei) in Berlijn. Hij heeft al een zekere reputatie opgebouwd en wordt gecontacteerd door een rijke zakenman, Hermann Six, actief in de staalindustrie. De dochter van Six, een zekere Grete, en haar man Paul Pfarr kwamen om bij een brand in hun villa. Schotwonden wijzen er echter op dat ze vooraf vermoord werden. Terzelfdertijd werden ook documenten en juwelen ontvreemd uit hun brandkast. Uiteraard onderzoekt de Kripo het voorval, maar Six heeft liever dat de politie de verdwenen documenten en juwelen niet in handen krijgt, de reden dat hij een privédetective inschakelt. Gunther aanvaardt de opdracht en ontdekt al snel dat het niet meer goed boterde tussen Grete en Paul, maar ook dat Six, niet zo’n fervente aanhanger van sommige principes van Das Reich, het oneens was met zijn schoonzoon die actief was bij de SS en de Gestapo. Paul had informatie verzameld die nefast zou zijn voor de reputatie van zijn schoonvader. Het wordt een lastige zoektocht die leidt naar buitenechtelijke relaties, syndicale netwerken, het criminele milieu en concurrende politiediensten.

Het scenario van Pierre Boisserie is gebaseerd op het boek March Violets van Philip Kerr (1956-2018), een Brits schrijver vooral bekend van historische thrillers in het Duitsland voor en na de Tweede Wereldoorlog met het personage Bernie Gunther als detective. Dit album speelt zich af in Berlijn in 1936. De bijzonder ingewikkelde ontrafeling van het plot brengt vele personages in beeld om tegelijkertijd echte figuren en elementen uit die periode te kunnen situeren. We zien bijvoorbeeld een Himmler op de begrafenis van Paul Pfarr, de nazikrant Der Stürmer, begroetingen met "Heil Hitler!", bedreigingen met concentratiekamp, het voertuig Hanomag van Gunther, jodensterren op gevels, de Olympische Spelen, enzovoort. De achtergrond van het verhaal is de moeilijke sociale en economische situatie van het Duitse Rijk waar corruptie welig tierde en de rijke elite zich veel kon permitteren. Omkoping was schering en inslag.

De tekeningen zijn van François Warzala en de inkleuring van Marie Galopin. Eerder werk van Warzala,zoals Monsieur Bertrand, werd nog niet vertaald. Zijn tekenstijl is de klassieke klare lijn en karakteristieke gelaatsuitdrukkingen. Het album is verzorgd uitgegeven en op het einde volgen nog enkele schetsen. Het plot had voor ons eenvoudiger gemogen, maar misschien was het indertijd wel een echte heksenketel. Het tekenwerk doet enigszins denken aan Jean-Claude Denis (bekend van onder andere Schoonheid Thuisbezorgd).

JAN GOFFIN

Reeks
Berlijnse Trilogie
Deel
1
Gebaseerd op
de romans van Philip Kerr
Pagina's
144
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
detective
geschiedenis
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
€ 29,95