Marco Polo 1-2

1. De Jongen die zijn Dromen Najaagt - 2. Aan het Hof van de Grote Khan

Tekenaar(s)
Fabio Bono
Scenarist(en)
Didier Convard
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Spannende avonturenroman

Venetië, 1271. Terwijl Europa verdeeld is door oorlogen en grote pestepidemieën lelijk huishouden, trekt een jonge Venetiaanse kerel met zijn vader en oom eropuit richting Azië. Marco Polo is vastbesloten de zware en lange reis naar Mongolië af te leggen en er relaties aan te knopen met Kublaï Khan, de machtigste man ter wereld op dat ogenblik. De reis gaat over zee en doet grote stukken van de befaamde zijderoute aan. Overal schuilen gevaren en opportuniteiten aan de horizon. Marco slaagt in zijn opzet en vertoeft uiteindelijk ruim zeventien jaar aan het hof van Kublaï Khan. Als gast, maar tevens als liaison met het Westen, als ambassadeur, raadgever en zelfs als redder des vaderlands. Het hof van Kublaï Khan bulkt immers van de intriges.

Eric Adam en Didier Convard namen de taak op zich om het verhaal van Marco Polo te vertalen naar een leesbaar stripverhaal. Dat beiden ervaren scenaristen zijn, is meteen voelbaar. Het feit dat het een afgerond tweeluik betreft, geeft de nodige ademruimte om aan sommige gebeurtenissen net dat beetje meer aandacht te schenken. Uiteraard bevat Marco Polo hier en daar de verplichte geschiedkundige anekdotes die de lezer slimmer willen maken. Toch overheerst het grotere plaatje dat als een spannende avonturenroman leest. Dit maakt het des te interessanter voor een breder publiek. Iets waar reeksen die té historisch correct willen zijn de bal al eens mis durven te slaan. We waren dan al zeer te spreken over het scenario, toch is het vooral het tekenwerk van Fabio Bono dat de strip een flink eind boven de middelmaat uittilt. Fabio’s tekenwerk is consistent sfeervol en gedetailleerd. We houden van de manier waarop hij de middeleeuwen portretteert, aandacht schenkt aan klederdracht, kapsels, en dat alles op een vlotte toegankelijke manier. De prachtige inkleuring van Dimitri Fogolin zit hier natuurlijk ook nog voor iets tussen...

Beide delen van Marco Polo bevatten een leerrijk dossier dat de lezer een kader tracht te schetsen waarbinnen hij of zij het verhaal dient te bekijken. Waarheid en fictie liggen dicht bij elkaar en de tijd heeft de zaken er zeker niet eenvoudiger op gemaakt. Waarheid of fictie, we houden er een boeiende, leuke en vooral ook knap getekende avonturenstrip aan over die niet misstaat als kerstcadeautje voor de rechtgeaarde fan van het genre, of geschiedenis in het algemeen.

JACKY CORNELIS

Reeks
Marco Polo
Deel
1-2
Collectie
Explora
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
biografie
geschiedenis
Extra
compleet tweeluik
Prijs
per hardcover
€ 19,95