Gunblast Girls 1-2

1. Hier Heb Je 'm, Sukkel! - 2. Koyaanisqatsi

Tekenaar(s)
Crisse
Scenarist(en)
Crisse
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Space Girls

Op de planeet Hades, in de verdorven mijnstad Haloïse, is Zdenka geland om haar Gunblast Girls terug bij elkaar te brengen. Dat is een zootje ongeregeld, een stel meiden met brutale bek en heel wat op hun kerfstok. Die kerfstok krijgt er een extra inkeping bij, want de vier Spice Girls, of beter gezegd Space Girls, gaan er met het loon van de mijnwerkers vandoor en stelen enkele containers met verrijkt atrium. Bovendien heeft Zdenka een betaalde opdracht gekregen: de dochter van een big boss van de planetaire multinational door geblokkeerde linies van de Alliantie heen loodsen. Ze moet met name naar een holle planeet gebracht worden, waar ze onderwezen kan worden om haar speciale gaven te gebruiken. Dat laatste weten de girls nog niet, het is een grotere intrige voor het tweeluik. Binnen de kortste keren krijgen Zdenka, Rodriguez, Gretchen en "Wesp", de pilote van hun ruimteschip Mama, het halve zonnestelsel achter zich aan. De enen willen gewoon hun geld terug, de anderen hebben het gemunt op het vreemde meisje dat met hen meereist.

Er zat vier jaar tussen de verschijning van beide Franse delen. Het geduld van Crisse-liefhebbers wordt wel vaker op de proef gesteld. Gelukkig bezat Dark Dragon Books het geluk en de wijsheid om te wachten zodat het beide delen tegelijk in het Nederlands kon uitbrengen. Het lezen van beide strips na mekaar kan nog niet verhelpen dat Crisse als scenarist te veel hooi op zijn vork heeft genomen. Er zijn veel verschillende partijen met uiteenlopende en tegenstrijdige belangen die elkaar achterna zitten of op het pad komen van de vier meiden en hun mysterieuze gast. Tot voorbij pagina 30 van deel 2 bleven we ons afvragen of Crisse zijn verhaal wel tijdig en adequaat zou kunnen afronden en of al zijn verhaalelementen niet beter in een reeks van drie, vier, vijf delen zouden gepast hebben. Maar dan wint zijn ervaring het weer van het niet kunnen killen van zijn darlings en stevent hij in een gezwind tempo af naar een aanvaardbaar slot. Intussen gooide hij nog wel semi-filosofische mijmeringen over tijd en ruimte, over parallelle universa en de oeroceaan en een plots opgedoken zus voor onze voeten. Gevaarlijk om over te struikelen...

Crisse als tekenaar is weer dolle pret. O, wat is het fijn om zijn poppetjes te zien acteren, springen, buitelen en zich in anatomisch correcte houdingen in uitdagende perspectieven te zien. Crisse blijft een rastekenaar met een soepele tekenstijl die zijn lezers trakteert op mooie pagina's (en knappe meiden), kundig ingekleurd door zijn vaste kompaan Fred Besson. Zijn hele sf-wereldje is een visueel festijn, met knap vormgegeven ruimteschepen en motors. In de met overgave getekende decors kan je trouwens knipoogjes naar enkele sf-klassiekers ontdekken. Achterin deel 1 zit een grafisch dossiertje van 8 pagina's met schetsen van zijn personages, enkele ruimtetuigen en andere technisch verfijnde wonderen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Gunblast Girls
Deel
1-2
Pagina's
56 (deel 1) • 48 (deel 2)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
compleet tweeluik
Prijs
per hardcover
€ 19,95