De Laatste Mens

Tekenaar(s)
Merel Moonen
Scenarist(en)
Merel Moonen
Uitgeverij
Menlu
Verschijningsdatum

Eindwerk over eindstrijd

De Laatste Mens is het eerste boek van de Nederlands-Limburgse Merel Moonen, en tevens haar eindwerk aan kunsthogeschool ArtEZ in Zwolle (de enige in Nederland met een stripopleiding). Eigenlijk is het de tweede versie ervan, want de studente Comic Design was er zelf niet tevreden van en is helemaal herbegonnen aan haar apocalyptische sciencefictionverhaal.

Het tekent de tekenares-illustratrice, die les kreeg van de besten, zoals Hanco Kolk (Meccano) en Sam Peeters (Iedereen op Claudia): alvast twee van de eigenzinnigste stripstemmen van Nederland. Ook Wilbert van der Steen (Zon / Licht, Ayak + Por) kreeg een dikke dankjewel mee. Niet verwonderlijk dus dat De Laatste Mens geen klassieke familiestrip geworden is, al heeft het album er qua formaat en omvang wel de schijn van. Maar van de eerste pagina is duidelijk dat dit andere koek is: geen kadrering, felle rode en donkere kleuren, scherpe en hoekige geschilderde tekeningen, amper tekst... De eindstrijd tussen mensen en robots is bijna voelbaar in beeld. ‘Laatste mens’ Ashley bijt gewelddadig van zich af, tot ze op een robot stuit die zowaar geprogrammeerd is om mensen te helpen en een boodschap brengt van vrede en verandering die bij jezelf begint...

Mede door de sfeerschepping is het nochtans harde verhaal dunnetjes en de zedenles wat soft, maar hoe de auteur afwijkt van stripconventies en eerder schilderend dan tekenend te werk gaat, getuigt van de moed om met andere grafische middelen en materialen haar verhaal te willen vertellen. Een debuut dat nu al de grenzen van het medium aftast: benieuwd waar dat toe zal leiden.

Het beperkte aantal pagina’s van het verhaal De Laatste Mens wordt goedgemaakt door een extraatje: Vormen, dat in 2017 de publieksprijs kreeg van de Plastieken Plunk (aanmoedigingsprijs voor korte stripverhalen). Dit tekstloze verhaal van 8 pagina's, die je van boven naar onder moet ‘lezen’ (of beter: beleven) is precies wat de titel zegt: een opeenvolging van (halve) bollen, blokken en andere vormen die samen figuren maken en evolueren. Uiteindelijk levert de vereniging van kleuren en vormen een extra dimensie op. Weer zo’n morele les, die hier echter meer onderhuids verborgen zit. 

De Laatste Mens vormt een grafisch én inhoudelijk interessant tweeluik dat hopelijk niet het laatste werkstuk van deze frisse nieuwe stripstem is.

KOEN DRIESSENS

Reeks
De Laatste Mens
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
drama
sciencefiction
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 9,95