De Kennedy Files 3: Held tegen Wil en Dank

Tekenaar(s)
Erik Varekamp
Scenarist(en)
Mick Peet
Uitgeverij
Scratch Books
Verschijningsdatum

Land van de rijzende zonen

Met dit derde deel van de aanvankelijk als trilogie bedoelde reeks over de Kennedy-clan komen Joe jr. en JFK ‘Jack’ Kennedy meer op de voorgrond en zetten Erik Varekamp en Mick Peet hun hoofdpersonage vader Joe sr. definitief buitenspel. Of liever: de Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië slash dubieus zakenman slash zelfverklaard presidentskandidaat doet het in november 1940 wel zelf, door via een kranteninterview de democratie af te vallen. En zo ook president Roosevelt, wiens vaatje geduld met de eigengereide en fascistische Kennedy overloopt. "De isolationist die zichzelf isoleert", vat Joe III het in de raamvertelling samen voor zijn oom Ted.

Het beeldverhaal is toch wel een prachtig medium. Waar anders kan je in gedachtenballons weergeven hoe Roosevelt en Kennedy, die openlijk doen alsof ze de beste vriendjes zijn, werkelijk over elkaar denken? Een mooie stripscène is ook die waarin de correspondentie tussen Churchill aan Roosevelt gecodeerd, gedecodeerd, vertaald en opnieuw gecodeerd via Kennedy en de Italianen tot bij Hitler raakt. In een paar kadertjes is zo meteen helder hoe spionage werkt, duidelijker dan duizend woorden kunnen doen. En ook hoe de gladde Kennedy telkens weer de dans ontspringt: het is zijn stroman die ervoor opdraait als een en ander uitkomt.

Ondertussen studeren Joe jr. en Jack respectievelijk aan Harvard en Stanford. In het geval van die laatste is dat vooral het andere geslacht bestuderen! Joe jr. daarentegen, de troonopvolger die een doorslagje van zijn vader is, kiest wanneer de VS dan toch bij de oorlog betrokken raakt — dankzij het land van de rijzende zon — voor een gevechtseenheid. Joe sr. zet ook de ziekelijke Jack publicitair in door hem door de medische keuring te foefelen en in de Pacific op een gevaarlijke speedboot te zetten. Waar hij uiteraard tussen de Jappen een heldhaftige schipbreuk lijdt, én leidt. Onze held tegen wil en dank wekt echter jaloezie op bij zijn grote broer, die zweert ook iets in zijn mars te hebben. Dat dit zijn dood zal betekenen, vernemen we in het volgende deel. Niks te "spoiler!", dat staat immers allemaal al in de bio’s van de personages achter de 61 strippagina’s. Met ook een uitvoerige bibliografie en het derde en laatste essay van historicus Nigel Hamilton, die de historische puntjes nog even op de Kennedi zet.

De Kennedy Files blijft een boeiende reeks, maar het mag gerust wat rapper vooruitgaan. Als we tenminste dit decennium nog tot Jacks presidentschap (oei, weer zo’n spoiler) willen raken.

KOEN DRIESSENS

Reeks
De Kennedy Files
Deel
3
Pagina's
96
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
biografie
drama
geschiedenis
oorlog
Prijs
softcover
€ 17,50
hardcover
€ 22,50