Achilles 1-2

1. De Schone Helena - 2. Uit Liefde voor Patroclus

Tekenaar(s)
Cosimo Ferri
Scenarist(en)
Cosimo Ferri
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Smullen

Met Achilles kan ook de Nederlandstalige stripliefhebber kennismaken met de Italiaan Cosimo Ferri. Deze in 1976 geboren illustrator en striptekenaar liet voor het eerst van zich horen in 2011 met Mara, een stripreeks waarvan tot op heden vijf delen verschenen. Als tussendoortje verscheen in 2015 nog Witching Yours. De genoemde stripverhalen verschenen (voorlopig) nog niet in het Nederlands.

Het waarom moet je je niet echt afvragen, want als je weet dat Ferri, die zijn naam deelt met een Italiaanse politicus, gespecialiseerd is in erotische tekeningen, weet je ook dat de Nederlandstalige markt ietwat te klein oogt om dit soort stripverhalen aan de man te brengen. Gelukkig is Dark Dragon Books er niet vies van om risico's te nemen en onbekende artiesten op ons los te laten. Dat het hen zelfs in de erotische sector geen windeieren legde, bewezen ze al eerder met uitgaven van Paolo Eleuteri Serpieri (Druuna), Emmanuel Murzeau (De Aphrodieten), Katia Even (Het Nevelvolk, Inguinis) en Nicolas Guenet (Inguinis).

Ferri brengt via Achilles een stukje Griekse geschiedenis dat we kennen uit de klassieke Griekse letteren zoals De Ilias van Homerus, De Cypra (Stasinus van Cyprus) en Aethiopis (Arctinus van Milete). Cosimo verrijkt de verhalen echter met een flinke dosis erotiek die gerust pornografisch genoemd kan worden. Hij doet dat echter zo gedetailleerd dat de liefhebber van erotisch tekenwerk hier echt van zal smullen, niet alleen van de erotische passages, maar vooral om de schoonheid van de tekeningen.

Diezelfde details zien we ook terug in de andere scènes die in deze twee eerste verhalen van Achilles aangehaald worden. Iedereen kent wel het verhaal van het Paard van Troje en deze verhalen rond de halfgod Achilles draaien rond de oorlog tussen de Grieken en de stad Troje. De gevechtscènes zijn net als de erotische passages zeer gedetailleerd uitgewerkt. Zowat elk spiertje in de getoonde lichamen zie je als het ware bewegen als je de tekeningen bekijkt.

In mei verschijnt deel 3. Een leuk detail misschien is dat in Frankrijk deze trilogie in twee versies te verkrijgen is. Enerzijds heb je de versie zoals die hier verschenen is. Daarnaast is het verhaal ook uitgebracht in twee albums zonder de erotische passages.

PETER ROTTHIER

Reeks
Achilles
Deel
1-2
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
erotiek
fantasy
Extra
deel 1 en 2 van trilogie
Prijs
per hardcover
€ 19,95