Dad 7: De Stille Kracht

Tekenaar(s)
Nob
Scenarist(en)
Nob
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Een man met een plan

Een man met een plan. Hij zou het maken. Hij zou acteur worden. Wereldberoemd worden. Het werd niets, maar het leven leverde hem vier vrouwen op die hem elk een dochter schonken. Al zijn exen lieten hun dochter opvoeden door hun vader. Vandaag knoopt Dad de eindjes heel moeilijk aan elkaar. Maar de liefde en de zorg voor zijn vier karakterieel totaal verschillende dochters is en blijft torenhoog. Hij is en blijft een watje voor de ene, maar wat een held voor de andere.

We hebben lang getwijfeld over dit reeksje. Het is leuk, heel leuk soms, maar het is niet dé gagreeks die het zou kunnen zijn. De geweldige insteek biedt auteur Nob (Bruno Chevrier) nochtans de kans om heel breed te gaan in zijn gags en zijn momenten te kiezen. Van peutergrappen over tienerdrama's tot verhalen over zijn exen. Alles passeerde de revue, maar het was vaak net iets te oppervlakkig, te wijds uitzwaaiend en net niet grappig genoeg. In dit zevende deel verlegt Nob subtiel de focus. Hij stelt de stille kracht van de reeks, Dad zelf, centraal. Eindelijk onderneemt hij iets meer dan hij ondergaat. En het doet het album echt goed. Het personage is nu een stuk minder karikaturaal geworden, en stilaan merk je waarom zijn vier vrouwen ooit voor hem zijn gevallen.

Net zoals Mooie Navels is dit een gagreeks die voortbouwt op haar geschiedenis. En vandaag zijn we vooral aangekomen bij een twintiger die het studeren beu is, een uk die je continu aan het schrikken brengt en een tienermeisje dat de liefde aan het ontdekken is. Het leven kan mooi zijn. Ook nu is de schaterlach er zelden, maar de glimlach is nog nooit zo breed geweest. Nob verwent je ook veel meer op weg naar de climax. In de decors spelen zich hele verhalen af. Let maar eens op het boeddhabeeld dat hij kreeg van zijn ex, of op zijn kleren. In bijna elke gag draagt Dad een ander rock-T-shirt die de pointe ondersteunt. Van Teenage Fan Club bij een pukkelgrap over The Strokes als de kleine Babette je nog maar eens doet schrikken, of Pearl Jams T-shirt van Alive als Pandora nog maar eens een episode van Friends bekijkt. Maar de mooiste is een T-shirt van REM van hun album Monster bij een gag over monsters onder het bed. Kijk, van zulke dingen worden wij blij.

Dad blijft een gagstrip die we koesteren.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Dad
Deel
7
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
Extra
gags
Prijs
€ 7,50