Renaissance 3: Permafrost

Tekenaar(s)
Emem
Scenarist(en)
Fred Duval
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

Onbeschaamd hoopvol

2084. Het gaat niet goed met de wereld. Nee, echt niet goed. Parijs is nog steeds ondergelopen door de wassende Seine. Italië is ook verzopen. De vluchtende Italianen vechten met de Zwitsers over de Alpen. De Sahara is nu helemaal onleefbaar geworden door de verzengende hitte. In Oceanië vecht men ter dood om de weinige droog gebleven gebieden te beschermen tegen klimaatvluchtelingen. In Noord-Amerika woedt een hevige burgeroorlog waar zelfs de beruchte Donald-muur niet tegen opgewassen is. Recent hebben Texaanse separisten zelfs de laatste oliebronnen in brand gestoken. Men krijgt ze maar niet geblust. In Azië slaat de griepepidemie dodelijk om zich heen. Het einde van de wereld is echt nabij. Het uitsterven van de mensheid is nakend. Gelukkig zijn er nog de aliens. Het Complex, een verbond van buitenaardse beschavingen, kan en wil geen potentieel intelligen wezen t laten uitsterven, en ze besluit op volle kracht de aarde, die kampt met een acuut tekort aan natuurlijke grondstoffen, te helpen. Plots duiken overal buitenaardsen op, vertrekkend vanuit hun uitvalsbasissen op de maan. Tot ieders verbazing doen de Näkänen en andere volkeren er alles aan om de mensen werkelijk te helpen. Het zou een sprookje kunnen zijn. Alleen zijn er een handvol Skuälls die van de situatie gebruikmaken om grondstoffen te plunderen. Näkansoldaat Swänn, bijgestaan door de mens Liz, proberen het op te lossen.

Renaissance zou de zoveelste post-apocalyptische sf-thriller kunnen zijn. Er wordt getapt uit de bekende vaatjes als Ravian, Jeremiah, Golden City en Enki Bilals Bug. Maar de reeks biedt iets unieks in het genre, namelijk hoop. Hoop dat alles goed komt. De positieve insteek kwam ons in de eerste twee delen vooral melig over en we bleven wat op onze hoede, wachtend op het addertje onder het buitenaardse gras. Maar ook nu vonden we het niet. Renaissance is onbeschaamd hoopvol. Ondanks wat zoeken naar evenwicht door scenarist Fred Duval (Uur U, Hauteville House) doet die insteek ons in coronatijden deugd.

Bovendien zijn de tekeningen van Emem (Carmen Mc Callum) een absolute voltreffer. De Fransman gooit zich volledig. De wonderlijke florawereld van Näkän is ronduit machtig. De psychedelische hippie-inkleuring, enigszins vergelijkbaar met Frederik Peeters' Koma en bepaalde Axel Moonshines, maken het plaatje helemaal af.

Het drieluik Renaissance eindigt met de beloftevolle tekst "einde van het eerste tijdperk". Meestal wekt zo’n boodschap alleen maar ergernis op bij ons. Maar deze keer geloven we erin. De hele insteek van de reeks, de personages en de auteurs zelf hebben alles in huis om er iets moois van te blijven maken. Laat maar komen.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Renaissance
Deel
3
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
Prijs
€ 8,50