Terug naar overzicht

Vijanden 1: Zwart

Tekenaar(s)
Tristan Josse
Scenarist(en)
Kid Toussaint
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Smakelijke cocktail van invloeden, actie en plottwisten

Virginia, 1862. De Amerikaanse Burgeroorlog woedt in alle hevigheid. De zege van het Noorden is nog lang niet in zicht. Wel integendeel. Terwijl de immer twijfelende generaal McClellan zijn handen vol heeft aan de geniale Zuidelijke generaal Robert E. Lee, zaait die andere durfal, generaal Jeb Stuart, verwarring onder de aanvoerlinies van het Noordelijke leger. Geen soldaat kan gespaard worden, maar helemaal niets doen is eveneens geen optie. Luitenant kane wordt er met een bont allegaartje van vijf soldaten op uit gestuurd om het probleem Jeb Stuart op te lossen. Een schijnbaar onmogelijke opdracht. Bovendien lijkt de missie gecompromitteerd te zijn door de aanwezigheid van een verrader.

Kid Toussaint (40 Olifanten, Holly Ann, Het Konvooi) verzorgde het scenario van Vijanden. Het is moeilijk om in de stripwereld (specifiek binnen dit genre) los te komen van De Blauwbloezen of Blueberry. Toussaint steekt dit nergens weg en doet er zijn voordeel mee. Zo krijgen we een verhaal dat zo uit het universum van eerder genoemde De Blauwbloezen  had kunnen komen. Niet enkel qua setting, maar ook qua humor zijn de gelijkenissen legio. Toch is er een wezenlijk verschil... Geweld wordt expliciet in beeld gebracht en de hoofdpersonages hebben stuk voor stuk duistere en psychopatische trekken. Dat brengt ons bij een ander westernmonument, de ietwat gestoorde Tarantino-film The Hateful Eight. Toussaint mixt duidelijk een hele reeks invloeden tot een interessant verhaal dat doorspekt is met de nodige actie en plottwisten. Een cocktail die we best kunnen smaken.

Tristan Josse is voor het Nederlandstalige strippubliek een nieuwkomer. Met Vijanden levert hij alvast een leuk visitekaartje af. De tekeningen zijn dynamisch en de karikaturale tekenstijl deed ons spontaan denken aan die van José Luis Munuera. Ook daar weer een kleine link naar De Blauwbloezen.

Dit eerste deel van het tweeluik Vijanden had niet misstaan in een reeks De Blauwbloezen door... Dit beschouwen we als een compliment voor zowel scenarist als tekenaar. Het Tarantino-kantje wist ons eveneens te bekoren. Op het slot van het tweeluik hoef je niet lang te wachten. Het verschijnt nog dit jaar bij Saga Uitgaven.

JACKY CORNELIS

Reeks
Vijanden
Deel
1
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 19,95
Terug naar overzicht