China Li 4: Hongkong - Parijs

Tekenaar(s)
Jean-François Charles
Scenarist(en)
Maryse Charles
Jean-François Charles
Uitgeverij
Casterman
Verschijningsdatum

Slot van zoektocht

Met Hongkong - Parijs sluit het Franse koppel Maryse en Jean-François Charles het vierluik China Li af, het verhaal van het weesmeisje Li dat begin jaren 1920 als slavin terecht komt bij Zhang, een eunuch die aan het hoofd staat van een van de belangrijkste triaden.

Lang duurt haar leven als slavin niet, want Zhang is geïntrigeerd door het kleine meisje en adopteert haar. Het zijn echter woelige tijden in China. Communisten en nationalisten zorgen voor een constante dreiging en ook de Tweede Wereldoorlog staat voor de deur. Li wordt door Zhang naar Parijs gestuurd, waar ze verder kan studeren als fotografe. Ze wordt er ook bezwangerd door een schilder die ze daar heeft leren kennen. Ondanks haar zwangerschap besluit Li terug naar China te keren. Ze bewondert Mao en gaat op zoek naar hem in de hoop hem te kunnen interviewen. Dat dit niet helemaal volgens plan verliep, konden we lezen in het derde deel, De Dochter van de Eunuch.

Het laatste deel van China Li start in Shanghai. We schrijven 1937 en Li is op zoek naar de attributen van haar pleegvader die spoedig het tijdelijke met het eeuwige zal wisselen. Door zijn overlijden erft Li ook zijn nalatenschap en komt ze aan het hoofd van de triade. Ondertussen is Japan China binnengevallen en is het nergens meer veilig. Li's eerste bekommernis is echter om haar zoontje terug te vinden. Door die zoektocht maakt ze heel wat oorlogsellende mee, want de Japanners waren absoluut geen doetjes. Na de oorlog zet Li haar zoektocht naar haar zoon verder en leidt ze ook de triade. Dat ze bij elke stap die ze zet goed uit haar doppen moet kijken, beseft ze heel goed, een vrouw aan het hoofd van een triade is namelijk ongezien. Toch haalt Li uiteindelijke een gezegende leeftijd, het moment voor haar om dit verhaal te vertellen.

Meneer en mevrouw Charles zijn er netjes in geslaagd om een stukje Oosterse geschiedenis om te zetten in een interessant stripverhaal waarin ze fictie perfect weten te integreren in de geschiedenis. Het tekenwerk van Jean-François weet ook te beklijven. Aan het eind krijgen we nog wat gedetailleerde info over enkele belangrijke geschiedkundige personages die passeren in het boek.

PETER ROTTHIER

Reeks
China Li
Deel
4
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
laatste deel
Prijs
€ 18,99