De Overlevende integraal

1. De Overlevende - 2. De Erfgenaam - 3. De Terugkomst - 4. Het Ultimatum

Tekenaar(s)
Paul Gillon
Scenarist(en)
Paul Gillon
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Sexy robot

Na de integrale van Schipbreuk in de Tijd acht Dark Dragon Books de tijd rijp voor een omnibus van De Overlevende. Tussen 1987 en 1992 werd de vierdelige reeks van Paul Gillon (1926-2011) vertaald bij Arboris. Ook dit is een SF-reeks, maar je zou het ook een SM-reeks kunnen noemen, want de lezer krijgt hierin nog meer expliciete seks voorgeschoteld. De erotiek is niet zo niet-functioneel als je zou denken, omdat het gebrek aan menselijke affectie eigenlijk wel een belangrijk thema in de reeks is.

Het verhaal speelt in 2015. De wereld is na een apocalyps ontvolkt, op één overlevende na, die net op het moment suprème aan het duiken was en vastzat in een ondergrondse grot. Aude treft een verlaten wereld waarin enkel de ‘cybers’ nog functioneren: robots die zowat alle rotklusjes moesten overnemen (van winkelbediende tot flik). Aude neemt haar intrek in een chic Parijs hotel, waar ze zich de zorgen van het cyberpersoneel laat welgevallen. Algauw mist ze echter intimiteit. Uiteindelijk krijgt ze, om het met Clement Peerens te zeggen, ‘een affaire mè ne sexy robot’*. Vooral ne jaloerse robot, want naarmate het verhaal vordert en Aude zelfs een kind krijgt met een teruggekeerde astronaut, wordt ze opgejaagd door Ulysses de robot met zijn ‘perfect chassis’ en ‘volmaakte carrosserie’. Zelfs in de ruimte of in de Australische outback kan ze niet aan de degeneratie van het mensdom en de bedreiging van de cybers ontsnappen, al past de aarde zich stilaan aan de veranderende wereld aan. Hoewel Gillon geen fraai beeld schetst van de mens laat hij de lezer niet helemaal zonder hoop achter.

Daar waar in Schipbreuk in de Tijd de jaren 1970 nog heel voelbaar zijn in het soms wel wacko verhaal en de stijl van Gillon zich duidelijk nog ontwikkelt, is zijn werk in de tweede helft van de jaren 1980 en 1990 heel wat rijper geworden: inhoudelijk diepgaander en vooral ook grafisch aantrekkelijker. Gillon is dan ook een onderschat en te weinig bekend realistisch tekenaar die schijnbaar geen moeite had met personages (zowel in anatomie als emotionele uitdrukking), timing, sfeer en spanning. In reeksen als De Genadelozen durfde hij zelfs wat humor steken. Prima idee dus van Dark Dragon Books om zijn werk (met een nieuwe vertaling en nieuwe inkleuring) weer onder de aandacht te brengen. Het is te hopen dat Gillon zo toch weer een beetje meer kans maakt een Overlevende in de stripwereld te worden.

KOEN DRIESSENS

*Ik had een affaire me ne sexy robot

Die sexy robot maakt mij stapelzot

Perfect chassis, volmaakte carrosserie

Love met da ding, tenminste voor zover da da ging

Reeks
De Overlevende
Pagina's
192
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
erotiek
sciencefiction
Extra
complete reeks
Prijs
hardcover
€ 39,95
luxe met andere cover en artprint (100 exemplaren)
€ 69,95