Jagen op Ramirez 2

Tekenaar(s)
Nicolas Petrimaux
Scenarist(en)
Nicolas Petrimaux
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Instant klassieker

De veertigjarige Jacques Ramirez heeft het niet echt getroffen. Hij kan niet praten, heeft een knoert van een wijnvlek in zijn gezicht en een reusachtige snor waar zelfs Mic Mac Jampudding niet kan aan tippen. Maar de man heeft ook een gave. Niemand kan beter stofzuigers herstellen dan hij. En dat is nodig. Hoewel de dure stofzuigers van Robotop de Hot Marijke zijn in het technologische zuigwereldje, zijn ze vaak kapot. Twee leden van een drugskartel uit een naburige staat willen persoonlijk hun gram halen in de hoofdzetel van Robotop. Ze voelen zich opgelicht. Maar aan de balie zien ze plots Ramirez staan. Ze rennen naar buiten. Hij is het! Daar zit hij! De mythische huurmoordenaar van het drugskartel die hun grote baas heeft verraden! De woedende drugsbaron stuurt onmiddellijk zijn gevaarlijkste mannen naar Falcon City, Arizona. Maar twee van hen, die ’s nachts Ramirez' huisje in de gaten hielden, worden onverwacht vermoord. De politie staat voor een raadsel. ’s Anderendaags zal niets meer hetzelfde zijn voor Ramirez. Terwijl in de kantoren van Robotop de gloednieuwe Vacuumizer 2000 wordt voorgesteld in een druk bekeken live tv-show, omsingelen de killers het gebouw. Een gaslek, een vonk en een ontploffing zorgen ervoor dat het halve gebouw van Robotop explodeert. Ramirez kan nog net een uniek exemplaar van de Vacuumizer 2000 uit de vlammen redden, en rent ermee naar zijn wagen. Ramon en zijn mannen zitten hem op de hielen. Wat verderop hebben de knappe Dakota Smith en filmactrice Chelsea Tyler een bank overvallen. Ze rennen naar hun vluchtauto, maar die weigert dienst. Er is slecht één alternatief: het wagentje van de voorbijlopende Ramirez. Wat later scheuren de overvallers met Ramirez op de achterbank weg. Ze worden achternagezeten door de drugsboeren en de flikken die denken dat Ramirez de spil is van al dit geweld.

De reden waarom we enkel de samenvatting geven van de eerste bladzijden van het eerste deel van Jagen op Ramirez, ligt voor de hand. We willen niets, maar dan ook niets verklappen van hoe dit onwaarschijnlijke verhaal verder raast. De puzzel zit fantastisch in elkaar. Stukjes uit het decor, ogenschijnlijk banale dialoogjes en nevenpersonages uit het eerste deel, blijken nu plots uiterst relevant in deel 2. Hier is zo over nagedacht! Het scenario van Nicolas Petrimaux, een voormalig gamedesigner en filmfreak, is een zalige mix van Pulp Fiction, Thelma & Louise en Robert RodriguezDesperado. Deze strip domineerde in Frankrijk maandenlang de verkooplijsten en smeekt dan ook om verfilmd te worden. Regisseur Petrimaux ziet het zelf ook als een papieren film. Het ritme is moordend met steeds wisselende camerastandpunten. De inkleuring heeft een typisch jaren 1980 filmfilter over zich, die we ook terugzien in de films van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Elk prentje is een bevroren filmbeeld vol onomatopeeën en vluchtstreepjes. Bovendien opent elk album met een trailer en eindigt met een aftiteling. Er is zelfs een QR-link naar de soundtrack. Om de gimmick compleet te maken, zijn er ook reclameblokken tussenin. Toegegeven, we hebben ze direct doorgespoeld, euh, doorbladerd en pas achteraf gelezen, maar ze waren elk woord waard. Wat een versterkende, machtige ongein. Ach, alles klopt zo perfect in deze strip.

Twee delen van dit drieluik zijn al uitgeven door Dark Dragon Books die deze instant klassieker verrassend mocht uitgeven. Geen enkele van de 300 pagina's stelt teleur. Ook dit deel zal weer heel hoog eindigen in onze eindejaarslijstjes. Jagen op Ramirez is cinema van de bovenste plank.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Jagen op Ramirez
Deel
2
Pagina's
192
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
thriller
Extra
deel 2 van trilogie
Prijs
€ 39,95