Secret Wars 1-2 (premiumpakket)

Tekenaar(s)
Esad Ribic
Scenarist(en)
Jonathan Hickman
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Secret, maar niet klassiek

In 1984 publiceerde de Amerikaanse comicuitgever Marvel het baanbrekende epos Secret Wars. Veel bekende superhelden, waaronder Spiderman, Fantastic Four, Avengers en de X-men werden door het buitenaardse wezen de Beyonder naar een andere planeet gehaald om daar te gaan vechten. Hoewel de recensies in eerste instantie niet heel positief waren, was het commercieel een gouden zet. Nu bijna veertig jaar later worden veel verhaallijnen nog altijd gebaseerd op de ontwikkelingen die medio jaren 1980 waren ingezet. In het Nederlands verscheen Secret Wars als vertaling in Geheime Oorlogen door Juniorpress. Ook het logische vervolg, Geheime Oorlogen ll, verscheen korte tijd later en in de jaren 1990 volgde het drieluik Infinity Gauntlet, Infinity Crusade en Infinity War. Het personage Thanos, met zijn bekende handschoen en de eeuwigheidsstenen, kreeg meer bekendheid. Dat resulteerde in een verhaallijn die later in aangepaste vorm een megasucces werd in de bioscoop met de Avengers in de hoofdrol. In de oorspronkelijke Secret Wars-verhaallijn nam Spider-Man een zwarte symbiont mee naar huis die later het personage Venom gestalte gaf. De huidige verhaallijnen van Marvel-series op streamingdienst Disney+, in de bioscoopfilms en de tientallen comicseries die jaarlijks verschijnen, teren nog altijd op de ideeën van de makers van decennia geleden.

Jonathan Hickman is een van de bekendste comicschrijvers van de laatste twintig jaar en van zijn hand is deze nieuwe Secret Wars-verhaallijn uit 2015 die nu door Dark Dragon Books wordt vertaald. Het verhaal borduurt voort op gebeurtenissen uit de New Avengers-comicserie en zorgt voor een samensmelting van de toenmalige verschillende Marvel Ultimate-universa. Met bovenstaand in het achterhoofd is deze nieuwe Secret Wars redelijk te volgen. Veel bekende superhelden doen ook nu weer mee in een strijd van galactische proporties. Laat je niet te veel afleiden door de kluwen van subplots en je hebt leesvermaak met bekende Marvel-superhelden. De nieuwe generatie, zoals de kinderen van Reed Sue Richards van de Fantastic Four, treden meer op de voorgrond. Kleine vernieuwingen worden wel doorgevoerd in de loop der tijden. Of de verschillende universa en parallelle werelden een inspirerende aanwinst of bewijs van bloedarmoede zijn, is aan de lezer om te oordelen. Commercieel gezien biedt het gouden kansen, want de meest recente Spider-Man-film bevatte Spider-Mans uit meerdere dimensies en was een van de meest lucratieve films ooit.

Persoonlijk hebben we een voorkeur voor een heruitgave van de Secret Wars uit 1984. Hoewel die soms wat gedateerd oogt, is da verhaal nog altijd een klassieker en zeker een heruitgave waard. Voordeel is dat het ook een echt afgerond verhaal is waar je geen voorkennis voor nodig hebt.

DAI HEINEN

Reeks
Secret Wars
Deel
1-2
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
comic
superheld
Extra
deel 1 en 2 van vierluik
Prijs
pakket met dubbelzijdige A3-poster (100 exemplaren)
€ 10,95