De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 11: Grym

Tekenaar(s)
Roman Surzhenko
Scenarist(en)
Yann
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

Schimmenland

We zijn de vorige tien albums al heel wat te weten gekomen over de jeugd van het sterrenkind Thorgal en zijn leven tussen de geharde Vikingen. Of we nu echt hadden willen weten dat de jonge Thorgal zijn carrière begon als skald (troubadour) met een luit, laten we even in het midden. We genieten zeker wel van de talrijke verwijzingen naar albums uit de hoofdreeks. De lezers houden duidelijk van alle personages en dat verklaart dan ook het succes van de spin-offs Kriss van Valnor en Wolvin. Hierulf-de-denker vertegenwoordigt de Althing — de hoge Vikingraad — maar dat is onvoldoende om nog een nieuwe subreeks op te starten. Bovendien maken we ons zorgen over zijn gezondheid. Andere personages zijn heel handig om ooit nog eens op te duiken. Denken we bijvoorbeeld maar aan Runa en de mooie, blonde Sigurd.

Ondertussen hoopt Seck nog altijd zijn goede vriend Thorgal te kunnen redden van de dood. Eindelijk krijgt de maan de groene kleur van Ayyur, de Berberse maangod. Er is terug hoop. Maar zal hier geen hoge prijs voor dienen betaald te worden? Aaricia maakt zich zorgen over de grottenmensen en maakt kennis met Grym en zijn vrouw Oonila. De naam van hun baby mogen we niet weten. Van de helderziende Lydia krijgt Aaricia een voorspelling te horen: "De man voor wie je hart zo dwaas slaat, zal je veel pijn en wanhoop bezorgen." Wij weten natuurlijk al meer... Van Thorgal weten we dat hij nog enkel doet wat zijn hart hem opdraagt. Hij weigert nog langer de wetten van goden en mensen te gehoorzamen. En toch wordt hij alweer verplicht een proef af te leggen: de mond van de waarheid. Maar ja, wat doet een mens als hij zo graag terug wil naar de wereld van de levenden? In schimmenland blijven is niets voor hem. En Grym? Of heeft Ayyur misschien nog een verrassing voor ons?

Roman Surzhenko (Wolvin) tekent elk album wat minder ruw, gladjes bijna. Zou Grzegorz Rosinski (bijna tweeëntachtig ondertussen) dat ook opmerken? En scenarist Yann, ja, die is het eerste album van de hoofdreeks, De IJskoningin, aan het herlezen, om stilaan de aansluiting te kunnen maken. Thorgal moet toch ooit aan die offerrots vastgeketend komen te zitten! Hoog tijd voor ons nu om een lekkere schotel Tyggegummi (roesmiddel met gedroogde paddenstoelen) te nuttigen!

CHRIS HUYBRECHTS

Reeks
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren
Deel
11
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99