215 of 1728
Iroquois
Lust voor het oog
In 1609 was Quebec nog niet veel meer dan wat houten huisjes met een palissade rond. Het succes van de Franse kolonie was nog lang niet verzekerd en de inwoners van Quebec en omliggende nederzettingen waren als de dood voor de Irokezen (Iroquois), die met regelmaat van de klok moorddadige raids uitvoerden. Dit zorgde niet enkel voor menselijk leed, het schaadde ook de handel en de intentie van Europeanen om verder te investeren in ‘Nieuw Frankrijk’. Samuel de Champlain, de stichter van Quebec en vertegenwoordiger van de Franse koning, is vastberaden om het probleem aan te pakken. Het voorbije jaar heeft hij de vriendschappelijke relaties met de Hurons, Algonguins en Montagnais weten te kneden tot een alliantie. Niet enkel op vlak van handel, maar nu ook militair. Bovendien weet Champlain een Baskische smokkelaar en zijn manschappen onder druk te zetten om hem samen met een legertje krijgers te vergezellen richting Iroquois territorium. Tot slot heeft Champlain nog een extra troef. Kleine Otter, de dochter van een van de vijandelijke opperhoofden, is zijn gevangene. Aan de andere zijde lijken de Iroquois besluitloos. Ook zij voelen dat de spanning stijgt en de vraag blijft of ze massaal ten strijde zullen trekken. Dat is buiten de broer van Kleine Otter gerekend. Hij blijft ervan overtuigd dat zijn zus nog leeft en trekt er tegen de wil van de stam op uit om haar te zoeken. Het is bang afwachten op een onafwendbare confrontatie, die de onderlinge verstandhoudingen tussen Fransen en Iroquois voor de komende eeuwen zal bepalen.
Na Canoë Bay, Frenchman en Pawnee grijpt Patrick Prugne opnieuw terug naar het koloniale verleden van Noord-Amerika. Een stuk geschiedenis waar wij, Vlamingen en Nederlanders, zelden mee geconfronteerd worden. Gelukkig is er de prachtige reeks De Pioniers van de Nieuwe Wereld van Jean-François Charles met ook tekenwerk van Erwin Sels (Ersel) die ons decennia geleden al mee op sleeptouw nam naar dit razend interessante tijdperk. Iroquois speelt zich op ongeveer dezelfde plaats af, maar dan nog eens bijna honderdvijftig jaar vroeger.
De premisse van het verhaal is eenvoudig. Wat volgt is de klassieke reis op weg naar een vijand die één met zijn omgeving kan worden. Wat ons betreft hoeft het niet complexer te worden. Iroquois wordt namelijk in belangrijke mate gedragen door het prachtige teken- en schilderwerk van Prugne. Dat ligt volledig in lijn van zijn eerdere werk. Een ware lust voor het oog dus.
Voor wie de vorige indianenverhalen (nee, dit is geen woordspeling) kon smaken, is Iroquois bijna verplichte lectuur. Wie van een goed pioniersverhaal houdt, en daarbij ook liefhebber is van schilderachtig tekenwerk... dit is een topper!
JACKY CORNELIS
215 of 1728