Gino Bartali: Een Wielerkampioen onder de Rechtvaardigen

Tekenaar(s)
Lorena Canottiere
Scenarist(en)
Julian Voloj
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Roze en geel

"De koers is van ons" is een slogan waar een van de Vlaamse kranten ons dagelijks mee om de oren slaat. En ja, de Vlaming is een grote koersliefhebber, getuige de grote opkomst bij Vlaamse wielerklassiekers in het voorjaar en de vele Belgische en Vlaamse vlaggen die opduiken buiten onze landsgrenzen bij diverse wielerwedstrijden. Als er echter één land is dat minstens even gek van de koers is, is het waarschijnlijk wel Italië. Tegenwoordig hebben ze, net als wij Vlamingen, niet direct de meest spraakmakende wielertalenten in hun midden, maar hun verleden oogt misschien toch mooier dan het onze. Twee Italiaanse Campionissimos, Fausto Coppi en Marco Pantani, gingen Gino Bartali al voor in het stripverhaal. Nu is het tijd voor die andere Italiaanse superkampioen, Gino Bartali, om zijn heldendaden op de fiets en in het dagelijkse leven in getekende vorm tot leven te zien komen.

Bartali's wielercarrière begon in de jaren 1930 en werd gefnuikt door de Tweede Wereldoorlog. In 1938 won Gino zijn eerste tour, een huzarenstukje dat hij tien jaar later, in 1948, nog een zou overdoen. Tijdens de oorlog waren er nauwelijks wedstrijden, maar Gino bleef trainen. Die trainingsritten waren tevens ook een manier voor Bartali om mee te werken met het verzet tegen Mussolini en de nazi's. Als koerier bezorgde hij heel wat boodschappen in de wijde omgeving van zijn thuishaven, waardoor hij talrijke Joodse levens redde.

In deze verstripping over het leven van de Italiaanse wielergod volgt scenarist Julian Voloj nauwgezet de levensloop van zijn geboorte in 1914 tot zijn overlijden in 2000. Voloj is gespecialiseerd in biografiën. De Duitser, die in New York woont, schreef onder andere werken over schaakkampioen Bobby Fisher en schilder Frans Masereel.

Voor het tekenwerk werd beroep gedaan op de Italiaanse Lorena Canottiere, die met Verdad en Sauf Imprévu twee eigen albums op haar naam heeft staan. Voorlopig zijn die echter alleen nog maar uitgegeven in de Franse taal. Lorena weet met haar potlood de geschiedenis van Gino Bartali tot leven te wekken. Ze doet dat door grotendeels een soort van ruwe schetstechniek te gebruiken met vrij dikke lijnen. Door het juiste gebruik van kleuren, vooral veel roze en geel, geeft ze het verhaal een ietwat donkere sfeer mee. Hoewel het overdadig gebruik van die kleuren ook een link heeft met het feit dat Bartali zowel de Giro (drie keer) en de Tour (twee keer) won.

PETER ROTTHIER

Reeks
Gino Bartali
Pagina's
120
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 34,95