Terug naar overzicht

Man van het Jaar 13: 1888 - De Echte Jack The Ripper

Tekenaar(s)
Benjamin Blasco-Martinez
Scenarist(en)
Céka
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
februari 2021

Ripperdepip!

Enkele jaren geleden sloegen de media heel even op hol, toen men ene Aaron Kosminski naar voren schoof als kandidaat-Jack The Ripper. Bij een sjaal die zou toebehoren aan een van de slachtoffers, had men DNA teruggevonden dat men via een verre achternicht aan Kosminski kon linken. Een tweede onderzoek bracht toch nogal wat anomalieën aan het licht, zodat Ripperfreaks van over de hele wereld over elkaar duikelden om het mysterie toch maar intact te houden. Kosminski was een Poolse jood die ten tijde van de moorden werkzaam was als barbier in de buurt en hij fungeerde indertijd ook al als een van de belangrijkste verdachten.

Scenarist Céka (een pseudoniem van Erick Lasnel) houdt wel van personages met een hoek af. Zo verstripte hij eerde ook al Joseph Kafka's Het Proces en Edgar Allan Poes Moorden in de Rue Morgue. Hier gebruikt hij het nogal ongelooflijke/ongeloofwaardige verhaal van de politieagent Amos Simpson als basis voor zijn scenario. Die zou de sjaal meegenomen hebben van de crime scene, waarna het bewijsstuk meer dan honderd jaar spoorloos geweest is. Nadat een verre nazaat Jommekesgewijs de zolder opruimt en zo op het kledingstuk stoot, krijg je via flashbacks de hele saga te lezen.

De brute tekeningen zijn van Benjamin Blasco-Martinez en die weet indrukwekkende karakterkoppen neer te zetten en Kominski's way to hell minutieus te beschrijven.

Dit album is een fijn uitgewerkte verstripping van een van de vele hypotheses en vormt zo een mooie aanvulling op het steeds maar uitdijende Ripper-stripuniversum. Ondertussen heeft nieuw wetenschappelijk onderzoek weer heel wat kanttekeningen geplaatst bij de stelling uit dit boek en dat is maar goed ook. Willen we eigenlijk wel écht te weten komen wat de echte identiteit van Jack The Ripper is of hebben we het liefst dat het laatste puzzelstukje in de doos blijft?

MARIO STABEL

Reeks
Man van het Jaar
Deel
13
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
geschiedenis
thriller
Extra
compleet verhaal
Terug naar overzicht