Bungalow 5

Tekenaar(s)
Maarten Vande Wiele
Scenarist(en)
Maarten Vande Wiele
Uitgeverij
Oogachtend
Verschijningsdatum

Relaties in Hollywood

De setting van het verhaal is de filmindustrie van Hollywood in de jaren 1950. Het begint met de feestelijke première, vol glamour en glitter, van een nieuwe film waarin acteur Newland Archer de hoofdrol speelt. Zijn tegenspeelster is de mooie actrice May Welland. Tijdens de opnames zijn ze in het echte leven ook met elkaar beginnen optrekken. De pers heeft een kluif aan hun relatie. Zijn ze nu officieel verloofd of niet en is er een huwelijk op komst? Op de receptie na de filmvoorstelling maken we naast de hoofdspelers nog kennis met het hoofd van de studio’s waar de film gedraaid werd, maar eveneens met Georges Manson, Hij is als acteur op de achtergrond geraakt omdat hij naar New York was verhuisd en zich meer op toneel was gaan toeleggen. Hij heeft ambitie om zijn filmcarrière terug nieuw leven in te blazen. Zijn naam gaat echter vooral over de tongen omdat hij met een andere man was gaan samenwonen. Een homofiele relatie was in die tijd not done. Newland Archer wordt voorgesteld aan Manson en hij raakt geïntrigeerd door deze persoon. Zijn er ook wederzijdse ontluikende gevoelens?

Een bungalow is een strakke, alleenstaande woning, enkel gelijkvloers. Het is de woning van acteur Newland Archer. Het album heeft dus een andere titel gekregen dan de roman The Age of Innocence (1920) van de Amerikaanse schrijfster Edith Wharton, waarop het gebaseerd is. Het boek kreeg in 1921 de Pulitzerprijs. Het gaat over de aantrekking van een man tot twee vrouwen tegen de achtergrond in die tijd van sociale geplogenheden bij de hogere klasse. Slechts met één vrouw kan men een relatie hebben en trouwen. In dit album is de moeilijkheid voor het nemen van zo’n beslissing in een lastige relationele context verplaatst naar de jaren 1950.

Bungalow 5 is getekend en geschreven door Maarten Vande Wiele, die een speciale plaats heeft in het striplandschap. Hij is gekend van albums zoals Paris, Zeep, Madame Catherine en andere. Het verhaal is in beeld gebracht in statisch zwart-wit, strak stilistisch met weinig expressies. De gebouwen en hun omgeving doen soms een beetje denken aan een schetsboek van een architect. Vooral de dialogen van de personages moeten een duiding geven. You love it or you hate it.

JAN GOFFIN

Reeks
Bungalow 5
Gebaseerd op
de roman van Edith Wharton
Pagina's
120
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 26,00