S1ngle 17: Tiny House

Tekenaar(s)
Hanco Kolk
Scenarist(en)
Peter de Wit
Hanco Kolk
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Geen tiny humor

Na enkele formaat- en uitgavewijzigingen heeft de gagreeks S1ngle een nieuw onderdak gevonden bij Uitgeverij L, tevens de uitgever van het stripblad Eppo. Daarin hebben Fatima, Nienke en Stella nog geen plaats gekregen tussen de strips die toch wat meer voor een mannelijk publiek van veertigplussers zijn bedoeld. S1ngle zou de competitie bij de komische strips in het blad ons inziens ook wel meteen overklassen. In Nederland zijn de besognes en avontuurtjes van voornoemde hoofdrolspeelsters dagelijks in kranten te lezen, in Vlaanderen is het telkens wachten tot er een nieuw album beschikbaar is. Hoewel dat intussen al drie jaar is geleden, droppen Hanco Kolk en Peter de Wit ons met dit nieuwste album meteen weer in hun vertrouwde én verrassende wereldje van single vrouwen, relaties, seks en doorgaans oerdomme mannen.

Het soms wat makkelijke slachtoffertje Fatima heeft het niet onder de markt in dit album. Het is uit met haar rijke vent Dirk en ze is op een nieuwe woonst aangewezen. Met haar beperkte financiële middelen — ze is verpleegkundige, moeten we meer zeggen? — kan ze zich geen nieuw appartement veroorloven. Er is een groot verschil tussen logeren bij Nienke en Stella. Een micro-appartement biedt soelaas en van de weeromstuit een sliert geslaagde grappen. De toevoeging van Floor aan de vaste cast dateert inmiddels alweer van een kleine tien jaar geleden en dat was een geweldige zet. Zo kreeg de zelfzekere Stella wat weerwerk van een gelijke, terwijl Floor ook een aandoenlijk kantje heeft als alleenstaande moeder. Haar dochtertje probeert haar in dit album te koppelen aan wat ze zelf een geschikte partner voor haar moeder vindt. Nienke blijft haar onbehouwen, schreeuwerige zelve. En dat geldt gelukkig ook voor Stella.

Nu al tweeëntwintig jaar lang spelen Kolk en de Wit de personages in nooit vervelend wordende situaties uit. Allerlei trends passeren de revue, S1ngle doorstaat echter telkens weer de tand des tijds. Het schijnbare gemak waarmee het duo Kolk en de Wit humor op hoog niveau presenteert, is heus niet tiny. Het is groot, groter, groots en het verdient alle mogelijke oorkondes, prijzen, erkentelijkheden, lintjes en gouden bekers. Of simpelweg een alinea vol welgemeende complimenten.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
S1ngle
Deel
17
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
Extra
gags
Prijs
€ 9,95