Nautilus 1-2

1. Het Schaduwtoernooi - 2. Mobilis in Mobile

Tekenaar(s)
Guénaël Grabowski
Scenarist(en)
Mathieu Mariolle
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Puur avontuur

Anno 2022 blijft het klassieke avonturenœuvre van Jules Verne tot de verbeelding spreken. Opnieuw zien we een van zijn sterkste personages, kapitein Nemo, opduiken in een nieuw verhaal buiten Vernes Twintigduizend Mijlen onder Zee. In die roman heeft Nemo zo'n hekel aan vrijwel alle landen ter wereld dat hij bij geen van hen wil horen en voor een bestaan op zee én onder de zeespiegel kiest met zijn befaamde onderzeeboot de Nautilus. In deze nieuwe striptrilogie is Nemo verwikkeld in een spionageoorlog tussen de Britten en de Russen — what else is new? — met als inzet de controle over de Raj, het Britse koloniale gebied in India.

Jules Verne gaf Nemo in de roman Het Geheimzinnige Eiland nog een achtergrond als zoon van de radja van het Indiase rijk Bundelkund waar hij zijn familie en koninkrijk verloor bij een muiterij. Dat verlies maakte hem zo verbitterd. Mathieu Mariolle gaat met die info verder aan de slag en situeert Nautilus in 1899. Zijn goed te volgen intrige barst van de spionage, (dubbel)agenten en grootscheepse sabotagedaden, het sluiten of opblazen van verbonden en ander gekonkel terwijl een oorlog dreigt. Hij maakt van Nemo een oudere avonturenheld met een traumatisch verleden. Nemo zit in deel 1 nog gevangen in een Russische kerker. Een Franse spion, kapitein Paillole, wordt bij hem opgesloten. Hij heeft de missie Nemo te bevrijden met de ware bedoeling Nemo's schip de Nautilus te kunnen gebruiken. Die moet worden ingezet om geheime documenten uit een kluis in een gezonken schip in de haven van Bombay te bemachtigen. Het uiteindelijke doel is een oorlog tussen Groot-Brittannië en Frankrijk te voorkomen en de twee landen te richten tegen Duitsland. Intussen wordt Paillole zelf opgejaagd door de Indiase schone Jaya die hem wil klissen.

Tekenaar Guénaël Grabowski debuteert met deze overtuigende Nautilus als striptekenaar. Hij kreeg les van Thimothée Montaigne (Het Derde Testament - JuliusMalicorneHet Vijfde Evangelie) en hij hanteert eenzelfde grootsheid in decors, bijna met Jams Bond-allures, en grafisch geslaagde contrasten met grote zwarte inktpartijen. Zijn Nautilus-duikboot ziet er geweldig uit, passend in een steampunkgenre waar Jules Verne zo'n beetje de voorloper van is. Elk album bevat enkele extra pagina's met ontwerpen en personagestudies. Daar zie je al de gedrevenheid en de inspanningen om onder meer de Nautilus te ontwerpen compleet met alle details van de buitenkant en het interieur.

Bij Dark Dragon Books verscheen met de dierenstripreeks De Kinderen van Kapitein Grant, door Alexis Nesme, al een getrouwere romanbewerking van Jules Verne. Met het eveneens in India gesitueerde tweeluik Kapitein Nemo gebruikten Richard Ortiz en Pascal Davoz ook al het bekende personage. Nautilus kan zich prima naast deze twee pure avonturentitels bij Dark Dragon Books scharen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Nautilus
Deel
1-2
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
fantasy
Extra
deel 1 en 2 van trilogie
Prijs
€ 20,95