Terug naar overzicht

Olwen - De Dochter van Arthur 1-2

1. De Ongetemde Jonkvrouw - 2. De Hoorn van de Waarheid

Tekenaar(s)
Annabel Blusseau
Scenarist(en)
Olivier Legrand
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Feministische fantasy

Annabel en Olivier Legrand voegen aan de rijke legendevorming rond koning Arthur dit feministisch georiënteerde fantasytweeluik toe. Ze voeren Arthurs geheime dochter Olwen op, die in plaats van prinses ridder wil worden.

Arthur stuurde zijn ridder van de Ronde Tafel sir Gawain naar Olwen en haar opa, met wie ze net de barbaarse Saksen bestrijdt in hun eigen kasteel. Gawains taak bestaat erin haar naar Camelot te brengen. Een leven aan het koninklijk hof ziet de wildebras niet echt zitten, maar ze gaat mee, vol ontzag voor haar grote held Gawain. In een bos rond Camelot wijst Arthurs verbannen halfzus Morgana, de tovenares, Olwen op haar onbesliste rol: een prinses of bastaard, een edele jonkvrouwe of een koningsdochter die ervan droomt een ridder te zijn. In ruil voor de belofte dat Olwen Morgana zal helpen om haar naar het hof terug te laten keren, leidt de tovenares Olwen naar het kasteel van Malaventuur waar ze de hoorn van de waarheid moet halen. Het kasteel bevindt zich in een onzalig bos en Olwen zal nog veel confrontaties moeten aangaan en gevaren trotseren om haar doel te bereiken. In ieder geval gaat ze op weg als Owen, slechts een letter verschil, maar wel met een gloednieuwe identiteit als mannelijke ridder met verhullend maliënkolder en helm. In deel 2 krijgt ze er een schildknaap bij die haar verder vergezelt op haar grootse avontuur.

Olwen is door een jeugdige naïeve uitstraling een ogenschijnlijk braaf karaktertje, maar vergis je niet. Met haar eigen wil vaart ze toch een unieke koers in dit middeleeuwse tijdperk. Annabel (zie ook De Wijsheid van Mythes: Herakles, Magus en Roma) zet haar sierlijk neer tussen andere personages die ook aardig ogen, tenzij het om monsterlijke wezens gaat. Olwen is in haar totaliteit een aanstekelijk personage waar nog meer mee aan te vangen valt.

Olivier Legrand is geen veelschrijver. Van hem is in vertaling enkel de leuke detectivereeks De Vier van Baker Street verschenen en deze Olwen. Op het eind is het kabbelend opgebouwde tweeluik uitverteld, al bieden nieuw aangeknoopte relaties of sluimerende intriges rond Olwens tante Morgana en ridder Mordred openingen naar volgende verhalen. Haar eerste avontuur viel in ieder geval in de smaak op grafisch - en narratief vlak.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Olwen - De Dochter van Arthur
Deel
1-2
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
fantasy
Extra
compleet tweeluik
Prijs
€ 10,95
Terug naar overzicht