- ‹ vorige
- volgende ›
- 999 van 1,728
Conan 6: Schaduwen in het Maanlicht
Publiekstrekker
In Schaduwen in het Maanlicht, naar Robert E. Howards Iron Shadows in the Moon (alternatieve titel: Shadows in the Moonlight) uit 1934, ontmoet Conan een jonge vrouw die op de hielen werd gezeten door een ruiter. Daar maakt Conan korte metten mee. Ze is de dochter van een koning die haar verkocht als slavin omdat ze weigerde te trouwen met een prins. Conan zat zelf als een rat in de val tussen duizenden tegenstanders die zijn eigen medestanders hebben uitgeroeid. Hij moet zich nu gedeisd houden om niet opgespoord te worden, tot ze allebei in veiligheid zijn. Ze komen op een tropisch eilandje terecht waar het niet pluis is. In een verlaten ruïne staat het vol beelden van vreemde figuren die 's nachts tot leven komen, althans in een nachtmerrie van Conans nieuwste metgezel. Het ware gevaar bestaat uit meer dan dat alleen.
Virginie Augustin is gepokt en gemazeld in het fantasygenre (Alim de Leerlooier, Legenden van Troy). Ze is dan ook geen verrassende naam én een publiekstrekker om een van de oorspronkelijke novelles te verstrippen van Conan, een stamvader van de pulpfantasy. Die Conan-verhalen hebben vaak niet veel om het lijf. Het gaat om bruut geweld tegen monsters, legers, grote krachten en machten en liefst met dames in nood om de held van dienst een aanleiding te geven om zijn gat op te heffen en ten strijde te trekken. Maar het is (h)eerlijke (horror)pulp die prima en ongegeneerd entertainment, leesvoer en op stripgebied tof kijkvoer oplevert. De Conan-verhalen schreeuwen nu eenmaal om een visuele bewerking.
Augustin heeft zich duidelijk geamuseerd. Ze is van begin tot einde verantwoordelijk voor dit album, van de bewerking en het scenario over de tekeningen tot de sfeervolle inkleuring. Het zou ons niet verbazen als ze nog zelf de kleurstellingen voor de drukpersen bediende en losse katernen opstapelde om het album te laten binden.
Alweer een geslaagde bewerking, op naar de volgende. Deel 7 van de inmiddels tien in het Frans verschenen bewerkingen is een verstripping van Rode Spijkers, door Didier Cassegrain en Régis Hautière.
DAVID STEENHUYSE
- ‹ vorige
- volgende ›
- 999 van 1,728