De Avonturen van Buck Danny: Kortverhalen 1 1946-1969

Tekenaar(s)
Victor Hubinon
Scenarist(en)
Jean-Michel Charlier
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum
augustus 2020

Gedateerd

We schrijven de jaren 1950... De Tweede Wereldoorlog is al een tijdje voorbij, maar de wereld is er helaas nog niet veiliger op geworden. In Korea staat de NAVO neus aan neus met het communistische regime van Kim Il Sung (gesteund door het machtige China van Mao Zedong). Ook in Vietnam rommelt het. Daar wordt de Fransen het vuur aan de schenen gelegd door het eveneens communistische regime van Ho Chi Minh. Uiteraard is de Sovjetunie ook steeds bereid om zich (indirect) in de strijd tussen het vrije Westen en de communistische regimes te mengen. Het is volop koude oorlog.

Hier bij ons storten twee jeugdvrienden zich in het pilotenleven. Met hun laatste centen slagen ze erin een vliegbrevet te halen. Hun passie beperkt zich niet enkel tot het effectief besturen van een vliegtuig. Beiden zijn respectievelijk ook scenarist en tekenaar van stripverhalen. We hebben het dan over Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon. Uit hun samenwerking komt Buck Danny voort. Een Amerikaanse toppiloot die samen met zijn sidekicks de nodige avonturen beleeft in de eerder aangehaalde historische context. Het begint allemaal in de Tweede Wereldoorlog met de strijd tegen de Japanners. De vergelijking met Milton Caniffs Terry and the Pirates of Steve Canyon is nooit veraf en heeft hier en daar misschien wel wat inspiratie bezorgd. In de Franco-Belgische stripwereld is het een nieuw gegeven dat nog navolging zal krijgen onder de vorm van Dan Cooper en Tanguy en Laverdure. Toch is het vooral Buck Danny dat zowat elke striplezer meteen weet te plaatsen.

De gebundelde kortverhalen vinden we ook terug in de integrale uitgaven van de reeks. Het zijn vaak heel vluchtige verhalen zonder al te veel context en de kwaliteit ervan is in geen mijlen representatief voor de kwaliteit van de hoofdreeks. We hebben ook het gevoel dat de tand des tijds hier voor een en ander tussenzit. Victor Hubinon tekende ook enkele korte parodieën op zijn reeks. Echt grappig vonden we het niet, het lijkt dan ook meer bedoeld als grapje onder auteurs voor de pagina's van het weekblad Robbedoes.

Veruit het beste kortverhaal in de reeks dateert van voor de geboorte van Buck Danny: De Doodsstrijd van de Bismarck. De epische strijd tussen de trots van Adolf Hitlers Kriegsmarine en de Britse vloot is het bewijs dat er vaak niets boven de echte geschiedenis gaat.

Wie de integrale reeks volgt, kan deze eerste bundel kortverhalen links laten liggen. Wie fan is van de reeks en het liever bij de afzonderlijke verhalen houdt, krijgt hiermee de kans om zijn of haar verzameling toch wat vollediger te maken. De extra informatie en uitleg bij de kortverhalen zijn goed uitgewerkt en vormen zeker een toegevoegde waarde.

Dit najaar krijgen we alvast het tweede en laatste deel met kortverhalen voorgeschoteld. Deze zijn recenter. We zijn alvast benieuwd of deze beter standhouden.

JACKY CORNELIS

Reeks
De Avonturen van Buck Danny
Deel
Kortverhalen 1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
luchtvaart
Extra
korte verhalen en gags met dossier