De Koerier van Casablanca 1: Christina

Tekenaar(s)
Philippe Tarral
Scenarist(en)
Pascal Davoz
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
augustus 2020

Situaties met mensen

De Koerier van Casablanca is de start van een luchtvaarttweeluik waarin een zakenman net na de Eerste Wereldoorlog een luchtpostbedrijf start met Franse, Belgische en zelfs Duitse piloten. Een van de beste zit aan de fles om de bloedige treffens in de lucht tijdens de oorlog te vergeten. Niettemin herbeleeft hij ze vaak in nachtmerries. De zakenman vertrouwt zijn nieuwe piloten de lijn Casablanca-Dakar toe, maar voor die luchtpostlijn is er een te duchten concurrent die koste wat het kost uitgeschakeld moet worden. En bij zijn eigen team zijn er ook onderlinge strubbelingen.

Een deel van het historische verhaal achter De Koerier van Casablanca konden we al eerder lezen in het door Silvester uitgegeven deel 3 van Aéropostale - Legendarische Piloten over de Franse piloot Paul Vachet. Ook hij werkte voor een luchtvaartlijn naar Casablanca en gelijkaardige ongevallen komen ook in dit verhaal voor. Het verhaal van Vachet was echt, dat van De Koerier van Casablanca is fictief. Scenarist Pascal Davoz hoeft zich dus niet te houden aan verplichte, biografische elementen die een intrigerende vertelling soms in de weg staan. Hij kan voluit gaan voor spanning, drama, liefde en confrontaties die met dat alles te maken hebben.

Davoz' staat van dienst op stripgebied is niet roemrijk, als het al vertaald raakte. Eigenlijk maakte hij meer school als een van de eerste Franse rappers in de jaren 1980. We genoten in 2019 van zijn door Dark Dragon Books uitgegeven, avontuurlijk-exotische tweeluik Kapitein Nemo, sexy getekend door Richard Ortiz. Hij was ook actief voor de didactische reeks De Reizen van Alex en een vierluik over het leven van Napoleon Bonaparte, getekend door Jean Torton. Met De Koerier van Casablanca laat hij pas echt zien dat hij kan vertellen in plaats van historische feiten aaneen te rijgen, hoe accuraat dat alles ook is.

Tekenaar Philippe Tarral was in de jaren 1990 de opvolger van Michel Rouge voor De Koningsstrijders, maar Tarrals albums raakten niet meer vertaald. De Koerier van Casablanca is zijn eerste vertaalde album na vele jaren. Zijn realisme is losjes, zeker niet stijf en statig, en beter dan wat we in veel andere saaie luchtvaartstrips zien omdat hij meer aandacht heeft voor het tekenen van mensen. Zijn oude vliegtuigjes zijn anders ook niet te versmaden, maar voor een luchtvaartstrip draait het in De Koerier van Casablanca (gelukkig) niet enkel om die vliegtuigen. Het is slechts een middel voor het opzetten van situaties waarin mensen zich moeten zien te redden.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Koerier van Casablanca
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
luchtvaart
Extra
deel 1 van tweeluik