Lugosi

Tekenaar(s)
Koren Shadmi
Scenarist(en)
Koren Shadmi
Uitgeverij
Menlu
Verschijningsdatum

Portret over hoogtepunten en diepe dalen

Béla Lugosi is een Hongaarse acteur die eind jaren 1920, begin jaren 1930 furore maakte in Hollywood. Waarschijnlijk doet de naam alleen bij doorwinterde cinefielen een belletje rinkelen. Het personage waarmee Lugosi naam maakte, is echter wereldberoemd en bij iedereen bekend: Dracula.

In Opkomst en Ondergang van Hollywoods's Dracula schetst Koren Shamdi een portret van deze Hongaarse uitwijkeling die zowel in eigen land als jonge acteur als in Hollywood hoogtepunten en diepe dalen wist te overleven. Shamdi heeft zich duidelijk verdiept in de biografie van Lugosi. Hij start zijn verhaal in het midden van de jaren 1950 wanneer Lugosi zichzelf laat opnemen in een ontwenningkliniek om van zijn alcohol- en morfineverslaving af te raken. Tijdens zijn slapeloze nachten overloopt hij, al dan niet in visioenen, zijn leven. Van zijn eerste stappen in het Hongaarse staatstheater, zijn periode in Duitsland tot uiteindelijk zijn verhuis naar Amerika en de verdere evolutie van zijn leven en werk.

Lugosi is de eerste graphic novel van Shamdi die in vertaling uitgegeven wordt, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Shamdi weet op overtuigende wijze het verhaal van Lugosi te vertellen en de bijhorende, grotendeels zwart-wittekeningen maken dat verhaal compleet.

PETER ROTTHIER

Reeks
Lugosi
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 29,99