Jommeke 305: Het Verdwenen Hoefijzer

Tekenaar(s)
Gerd Van Loock
Scenarist(en)
Gerd Van Loock
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Paard!

Ah, het Ros Beiaard! Ook al is Dendermonde een dikke tachtig kilometer verwijderd van onze geboorteplaats, toch liet meester Woestenborghs ons in het derde leerjaar de hymne meekwelen, terwijl er een grote bandrecorder op de achtergrond meespeelde. En nog steeds kijken we bij elke ommegang weer gebiologeerd naar het Journaal als het reuzepaard de Grote Markt opdraait en steigert voor de hoofdtribune. In 2005 nam Unesco de tienjaarlijkse ommegang op in de lijst van immaterieel erfgoed en Paul Geerts wijdde er in 1974, met Het Ros Bazhaar, al een album van Suske en Wiske aan. Het Ros, het doet dus iets met een mens! Het stond dan ook in de sterren geschreven dat ook Jommeke vroeg of laat met het middeleeuwse paard in aanraking zou komen, al hebben we moeten wachten tot album 305!

Bij graafwerken in Dendermonde worden enkele molenstenen en een gouden hoefijzer blootgelegd. Natuurlijk legt men daar direct de link met het mythische paard en organiseert de enthousiaste burgemeester een grote tentoonstelling in het stadhuis. Als daar het gouden hoefijzer gestolen wordt, komen Jommeke en zijn vrienden in actie.

Als een Jommeke-album gekoppeld wordt aan een of ander evenement, kan je er donder op zeggen dat het Gerd Van Loock is die de regie van de strip in handen heeft. Zo maakte hij de laatste jaren strips over de Ronde van Vlaanderen (De Rondekoning), de gemeente Middelkerke (Missie Middelkerke) en het pretpark Bellewaerde (Bollywood in Bellewaerde). Als geen ander slaagt hij erin om een spannende kinderstrip te larderen met lokale cameo’s, grappige knipoogjes en interessante weetjes. Wanneer in 2022 de ommegang met twee jaar coronavertraging eindelijk zal mogen uitrijden, kunnen we in elk geval al raden welk album er prominent in de souvenirstalletjes zal liggen blinken.

MARIO STABEL

Reeks
Jommeke
Deel
305
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 7,25