De Gesel Gods 1-2-3-4-5-6 - collector pack

1. Morituri te Salutant - 2. Dies Irae - 3. Urbi et Orbi - 4. Vae Victis - 5. Dei Ex Machina - 6. Exit

Tekenaar(s)
Aleksa Gajic
Scenarist(en)
Valérie Mangin
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Overrompeling van climaxen

4305 na Christus. Na tien eeuwen van vrede tussen Romeinen en Hunnen valt Rua de Veroveraar de provinciale Romeinse planeet Aquincum aan. De Orbis, het Romeinse galactische rijk, moet wijken en Aquincum opgeven. De Romeinse keizer moet aanvaarden om dertien jonge patriciërs te offeren aan Kerka, de Hunse godin van de chaos. Een van de dertien patriciërs overleeft de offergave. Het volk herkent in het onschuldig ogende wicht meteen hun godin Kerka: eindelijk is ze terug! Rua's neef Attila ziet in haar een middel om persoonlijk gewin en succes na te streven. Kerka (eigenlijk heet ze Flavia) laat aanvankelijk betijen. Vervolgens ontpopt ze zich tot een geniepige stratege die de pionnen op het galactiche schaakbord verplaatst en Attila met liefdesverdriet laat zitten. Ondertussen is een weerzinwekkende oorlog in gang gezet die het leven kost van miljoenen en miljoenen mensen. Tussendoor rijzen de vragen: wie is Flavia werkelijk, waarom spreken de Hunnen en de Romeinen allebei Latijn, herhaalt de geschiedenis zich en welke rol spelen de goden uit de antieke oudheid in dit alles?

Nadat Dark Dragon Books de complete reeks in 2011 al eens uitgaf in de Graphic Novel Collection, met integrales op een kleiner formaat, komt de complete reeks nu uit als een zesdelige reeks in softcover die als pakket wordt aangeboden. Daarbij hoort ook het indertijd door Talent niet vertaalde deel 6. Net in dat album worden alle duivels ontketend. Deze keer niet met aan de ene kant het geordende Rome met de majesteitelijke architectuur, de lange statige gewaden en verfijning en aan de andere kant de chaos van de Hunnen waar duisternis en wanhoop regeren. Deze keer delen de bloedmooie Flavia (Kerka) en Attila meer dan ooit de lakens uit. De exacte band tussen die twee wordt verder ontrafeld terwijl hun ware identiteit verrassingen oplevert. De schuldigen voor dit hele spelletje mengen zich in de strijd. Dat treffen kent een Godzilla- of superheldenachtige allure en is zo over the top dat je je een enkele keer bedenkt: "Zo kan ie wel weer, Valérie." We kunnen ons inbeelden dat Alejandro Jodorowsky ervan zou smullen, want hij heeft er ook een handje van weg om groots en grotesk met elkaar te verwarren. Niettemin speelt het een overrompeling van climaxen wel in de kaart. Het einde van De Gesel Gods biedt echt wel vele surprises.

Doorheen de reeks, naar een idee van Denis Bajram, heeft Serviër Aleksa Gajic het niveau steevast hoog gehouden. Het verschil tussen chaos en orde is zichtbaar, de aankleding van zijn werelden, met een groot behoud van antieke architectuur, en de personages, met fraaie kleder- en wapendracht, zijn ambachtelijk geschilderde kleurenpalet en zijn vele overdonderende totaalzichten deden ons meermaals "waaw, wat was dat?!" opmerken. En let eens op zijn iPad toen dat ding nog niet eens bestond.

Gajic en Valérie Mangin hebben hun spannende samenwerking hierna geprolongeerd met Drakko, ook een space opera met een hoog fantasygehalte. Het tweeluik werd in 2013 vertaald door Daedalus. De Gesel Gods is is in meerdere opzichten verwant met het eveneens door Mangin geschreven De Laatste Trojaan voor tekenaar Thierry Démarez met wie ze nu al enkele jaren de Alex-spin-off Alex Senator maakt. Dark Dragon Books bracht vorige maand nog De Laatste Trojaan uit als een softcoverpakket.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Gesel Gods
Deel
1-2-3-4-5-6
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
complete reeks
Prijs
pakket met sleeve
€ 59,95