Terug naar overzicht

Het Verval 2

Tekenaar(s)
Jared Muralt
Scenarist(en)
Jared Muralt
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Overleven in de bergen

Het leven in de grootstad is onhoudbaar geworden. Er is geen eten meer te vinden in hun verlaten en volkomen geïsoleerde wijk zodat vader Liam besluit te vertrekken met dochter Sophia en zoon Max naar het vakantiehuisje van zijn ouders in de bergen. Sophia ontfermt zich bij hun vertrek nog over een wenende baby wiens moeder overleden is. Na een eind snelweg valt de Volvo zonder benzine en moeten ze te voet verder. Ze overnachten in een verlaten boerderij. Later die nacht verschijnt een groepje macho’s die enkele vrouwen molesteren. Het komt tot een schietpartij, waarop Liam met zijn kinderen kan ontsnappen met een voertuig van de macho’s. Wegens een dikke sneeuwlaag in de bergen moet ook dit voertuig achtergelaten worden. Moeizaam bereiken ze het vakantiehuisje, maar oma en opa zijn er niet. Er is ook geen eten te vinden in het huis, het is blijkbaar geplunderd door anderen. Verderop in de vallei komen ze uiteindelijk terecht in een klein stadje (gelijkend op Pontresina?), bewaakt door een aantal overlevenden. Nieuwelingen uit de grootsteden worden beschouwd als vluchtende toeristen die de boel komen besmetten en die normalerwijze worden geweerd.  Omdat Liam als monteur misschien toch van nut kan zijn voor het herstellen van defecte voertuigen, mag hij met de kinderen toch tijdelijk zijn intrek nemen in een internaat. Er ontstaan echter voortdurend conflicten met andere groepen die zich in de bergen hebben teruggetrokken. Elke groep vecht voor zijn levensonderhoud en wil zijn dorp en territorium afschermen...

In boek 1 van Het Verval was er een zekere herkenning met het begin van onze coronapandemie: een economische stilstand, talrijke overlijdens, het instellen van quarantainezones enzovoort. In de desolate verlaten grootstad was er nog enigszins een beredeneerde ordehandhaving te merken. Boek 2 toont nu een harde strijd op leven en dood tussen individuen en groepen om te kunnen overleven in de bergen. Deze personen zijn erheen getrokken om niet besmet te raken. Het gebruik van geweld met vuurwapens krijgt hierbij almaar meer de bovenhand en wordt een normale zaak. Voor ons hoeft dergelijk geweld tussen groepen niet te gratuit te worden. Het is daarbij niet altijd duidelijk wie de goeden en de slechten zijn.  Maar misschien raakt de mensheid wel echt in verval? Dat daarbij het bezit van moderne geweren doodgewoon lijkt, komt waarschijnlijk omdat er in Zwitserland, waar het verhaal zich afspeelt, een verplichte legerdienst is voor mannen tussen 18 en 34 jaar, met periodieke trainingen en schietoefeningen. Na de legerdienst kunnen ze het wapen desgewenst houden.

Ook in boek 2 zijn geen informatieve tekstblokjes te lezen bij een plotse overgang naar een volgende scène, hoewel dit soms nuttig zou zijn geweest. Op een bepaald ogenblik wekte dit zelfs even de indruk dat het album verkeerd werd ingebonden en dat we iets gemist hadden.

Zoals we eerder schreven, zijn de tekeningen van Jared Muralt voorbeeldig, gedetailleerd levensecht, zowel de personages als de omgeving. De inkleuring is sfeervol. Sterk dat hij ook het scenario voor zijn rekening neemt. Hoe het verder loopt, komen we te weten in boek 3.

JAN GOFFIN

Reeks
Het Verval
Deel
2
Pagina's
64 (hardcover) • 80 (luxe)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
sciencefiction
thriller
Prijs
hardcover
€ 24,95
luxe met linnen rug, andere covers schets- en infodossier en ex libris (100 exemplaren)
€ 49,95
Terug naar overzicht