Terug naar overzicht

Het Verval 1

Tekenaar(s)
Jared Muralt
Scenarist(en)
Jared Muralt
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

De gruwelen van een pandemie

Het Verval is geschreven getekend én ingekleurd door de Zwitser Jared Muralt (°1982), een naam om te onthouden. Het album is oorspronkelijk in het Duits uitgebracht (2018). Van Muralt is ook Hellship (2015) verschenen dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Verval is een actueel verhaal in meerdere delen. Ook zonder specifieke tijdsaanduiding is het door de leef- en woonomstandigheden duidelijk te situeren in een hedendaagse moderne stad.  We maken kennis met het gezin van Liam en Marie en hun twee kinderen, Sophia en Max. Het land zit in een diepe crisis door een wereldwijde pandemie, een tweede golf van een zogenaamde zomergriep met verplichte vaccinaties en het dragen van een mondkapje. Enigszins te vergelijken met het huidige covid-19 maar met veel ergere economische gevolgen. Er worden quarantainezones ingesteld in de stad, het leger wordt ingezet, honderden mensen sterven en velen raken hun job kwijt.  Marie, verpleegster op een afdeling intensive care, raakt besmet in het ziekenhuis en overlijdt onverwacht. Vader Liam tracht zijn kinderen te beschermen en voor eten te zorgen. Eten vinden is niet makkelijk, want de winkels en warenhuizen zijn leeggeplunderd en niemand is te vertrouwen. Liam besluit de stad te verlaten en naar zijn ouders te trekken in de bergen.

Dit eerste deel brengt een sterk en geloofwaardig verhaal. Sinds begin 2020 ervaren we immers zelf een wereldwijde pandemie met een snel muterend virus en welke gevolgen zulke pandemie kan hebben. Ze is nog steeds niet ten einde en er zijn ongetwijfeld nog economische gevolgen op lange termijn te verwachten, met de klimaatopwarming erbovenop. Verrassend dat dit album al geschreven werd in 2018. Covid-19 was nog niet aan de orde en zou nu zeker voor de nodige inspiratie hebben kunnen zorgen.

Er zijn in dit album geen klassieke informatietekstblokken, maar alle nuttige achtergrondinformatie komen we te weten via nieuwsberichten op de radio. Een realistisch scenario en voorbeeldige tekeningen. De personages zijn mooi afgelijnd, gedetailleerd, juiste verhoudingen en perspectief. Ook gebouwen en voertuigen worden zorgvuldig in beeld gebracht.  Visueel doet het soms een beetje denken aan Mœbius.

Een sterk album, te onthouden voor de eindejaarstop.

JAN GOFFIN

Reeks
Het Verval
Deel
1
Pagina's
64 (hardcover) • 80 (luxe)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
Prijs
hardcover
€ 19,95
collector's edition
€ 49,95
Terug naar overzicht