Mademoiselle J. 1-2

1. 1929, Ze Noemden Hem Rooie - 2. 1938, Ik Zal Nooit Trouwen

Tekenaar(s)
Laurent Verron
Scenarist(en)
Yves Sente
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum
februari 2021

Over de rooie

Na de publicatie in 2018 van het one-shot Ze Noemden Hem Rooie (over de inspiratie van Robert Velter (Rob-Vel) voor de creatie van Robbedoes) ging er iemand in de uitgeverij die wel brood zag in een reeks over de rooie: hadden die auteurs dat nu niet op voorhand kunnen bedenken?! Maar het was nog niet te laat: mits enkele aanpassingen kon hier de aanzet van een serie van gemaakt worden. Helaas niet over de Rooie, want die is dan al een dooie.

Hoofdpersonage werd dan maar de frêle freule Juliette de Sainteloi. De Rooie redt de redersdochter op een cruise, maar overleeft zijn heldendaad niet. In de heruitgave van het album in deze reeks besluit de tiener Juliette in twee extra toegevoegde pagina's ter nagedachtenis van de rosse 'Ptirou’ (le petit Roux) een reportage te maken over haar verblijf in Manhattan, maar onder een schuilnaam want haar vader "vindt vast dat meisjes niet moeten schrijven". Deze uitleg voor "Mademoiselle J." — omdat ze op het schip zo ook bekendstond — klopt in vertaling echter niet, omdat ze daar overal "juffrouw" genoemd wordt: iets wat in de heruitgave aangepast had mogen worden. Overigens, de Oom Paul die instaat voor de raamvertelling in de albums is natuurlijk de Oncle Paul/Oom Wim die bijna vijftig jaar lang in het blad Spirou/Robbedoes zijn educatieve verhaaltjes vertelde. Dat strippersonage ontleende zijn uiterlijk aan Paul Dupuis, de broer van uitgever Charles Dupuis. Maar dat terzijde.

In 1938 is hartlijdster Juliette een frisse twintiger, aan het roken geslagen en houdt ze van snelle auto's. Dat zijn dé vereisten om — zoals nog altijd haar droom is — journalist te worden! Ze heeft haar blijkbaar versterkte hart wel op de juiste plaats, want ze is allergisch voor nazi's. Ondanks het glazen plafond voor meisjes die van journalistiek dromen, krijgt ze een kans bij een links blad en ze kan dankzij haar connecties een snood naziplan blootleggen. Scenarist Yves Sente laat de plot nogal wat door het toeval bepalen, maar maakt er een best onderhoudend verhaal van, met een pittig hoofdpersonage.

De link met Robbedoes is — behalve de journalistiek — dunner geworden in dit tweede album. Al duikt de Rooie af en toe op om als ingebeeld vriendje goede raad te geven aan Juliette, die hem als rolmodel blijft zien. En ook Rob-Vel verschijnt toevallig ten tonele, om Juliette de eerste editie van zijn Spirou in handen te steken.

In 1946, wanneer het volgende deel in de reeks zal spelen, is het personage Robbedoes al enkele jaren overgenomen. We kijken ernaar uit hoe Mademoiselle. J. zal kennismaken met Jijé.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Mademoiselle J.
Deel
1-2
Pagina's
80 (deel 1) • 64 (deel 2)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
complete verhalen