Keizerin Charlotte 2: Het Rijk

Tekenaar(s)
Matthieu Bonhomme
Scenarist(en)
Fabien Nury
Uitgeverij
Blloan
Verschijningsdatum
september 2020

Opdoemend noodlot

Verordening 4 - Onder de voornaamste prinsen van koninklijken bloede is aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk aangeduid om de toekomst van de natie in goede banen te leiden. Hij onderscheidt zich niet alleen door zijn illustere afkomst maar ook door zijn persoonlijkheid, zijn opleiding, zijn grote intelligentie en gedegen bestuurlijke vaardigheden.

Resolutie 3 - De keizerlijke kroon van Mexico wordt toebedeeld aan Zijne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid Maximiliaan van Oostenrijk en zijn nakomelingen. Bij het mogelijke overlijden van de Keizer of bij enige andere bestuurlijke onbekwaamheid Zijnerzijds wordt Hare Keizerlijke Hoogheid Charlotte van België aangesteld als regentes van Mexico.

En zo is de toon gezet. Het moet gezegd dat we razend benieuwd waren naar het tweede deel. Benieuwd of de klasbakken Matthieu Bonhomme en Fabien Nury het hoge niveau van deel 1 zouden handhaven.

In dit tweede deel arriveren Maximiliano Primero en Carlota in Mexico en reizen ze vanuit Veracruz naar de hoofdstad. Onmiddellijk worden we ondergedompeld in de broeierige wereld van een Midden-Amerikaans land waar het enkel goed toeven is voor de hogere elite. Ze willen hun best doen en het land moderniseren, maar jagen onmiddellijk de clerus en het leger, hun twee belangrijkste steunpilaren in het land, tegen hen in het harnas. Maximiliaan bewijst opnieuw zijn onvermogen om een goed heerser te zijn en gaat op vlinder- en vrouwenjacht. Charlotte daarentegen ziet glashelder wat moet gedaan worden en probeert medestanders te krijgen, hierbij gesteund door haar onbereikbare love interest, de kabinetschef Eloin. Tegen de gestelde machten in wordt ze populair bij het volk. Zo slaagt ze erin — op papier althans — een wet met rechten voor de indianen en een nieuwe recruteringswet voor het leger goed te keuren. Sterke prestaties, maar is dit voldoende om het rijk te redden ? En net als we geloven dat het de goede weg opgaat, begint Max te beseffen dat zijn vrouw hem overvleugelt en komt hij zich opnieuw bemoeien...

De grote verdienste van dit tweede overgangsdeel naar de ultieme krachtmeting is niet dat het zo treffend de tegenstelling tussen de pronkerige elite en de miserabele levensomstandigheden van de armen in kaart brengt, noch deze tussen de onmachtige, overspelige en onbekwame Maximiliaan en Charlotte, die haar uiterste best doet om een verlichte keizerin te zijn. Wel dat we gedurende het ganse album het noodlot zien opdoemen. Onontkomelijk en dreigender bij elke scène.

We weten nu al dat we in het volgende album met de glimlach Maximiliaan zijn lot zullen gunnen. En met veel mededogen Charlotte zullen beklagen. Ja hoor, top-10-materiaal voor eind dit jaar.

JOHAN DECLOEDT

Reeks
Keizerin Charlotte
Deel
2
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 2 van trilogie