Terug naar overzicht

Het Koninkrijk (1): Anne

Tekenaar(s)
Benoît Feroumont
Scenarist(en)
Benoît Feroumont
Uitgeverij
Arcadia
Verschijningsdatum

Ontspanning troef

Benoît Feroumont, animatietekenaar en stripauteur, tekende al zes albums van Le Royaume voor het weekblad Spirou waarvan nu het eerste deel vertaald werd in het Nederlands, keurig uitgegeven door Arcadia.

Het verhaal speelt zich af in een klein landje waar iedereen ogenschijnlijk in peis en vree met elkaar leeft, ergens in de late middeleeuwen. De koning en de koningin wonen met hun drie kinderen in een kasteel samen met knecht Thibault en de jonge dienstmeid Anne. De kleine dingen van het leven gooien roet in het eten en Anne wordt door de koningin, die jaloers en achterdochtig is, weggestuurd en vervangen door een oude lelijke meid. De koning, die Anne graag had, wil het plotse ontslag enigszins compenseren door haar in het aanpalende dorp een vervallen huisje te schenken om er een taverne in te richten. Die inrichting vergt heel wat inspanning en ondertussen beginnen verschillende dorpsbewoners te roddelen, opgestookt door een bende kwetterende vogeltjes, terwijl een hulpvaardige smid al meteen wil trouwen met mooie Anne.  De dag van de feestelijke opening van de taverne begint in mineur...

In eerste instantie voelden we ons te oud voor een strip met dergelijke cover. Al van bij de eerste pagina werden we echter getroffen door de ongegeneerde en rake dialogen, zoals een koning die tegen zijn dienstknecht Thibault zegt: "Wat ben je toch lelijk." De knecht beaamt en het spijt hem, maar hij voegt eraan toe: "Maar mijn vriendelijk- en dienstbaarheid maken dat ruimschoots goed."

Dat ook de koninklijke familieleden 's morgens moeten aanschuiven voor een dringend plasje tot de badkamer en het toilet vrij zijn, lijkt zo uit het leven gegrepen. Het tovert een glimlach op het gelaat en zuigt je mee in het verhaal. Er worden verder spiegels voorgehouden die uit ons dagelijks leven kunnen komen, zoals de obsessie voor spelletjes, het voortdurend roddelen, kortom de kleine kantjes van intermenselijke relaties. De figuren zijn leuk karikaturaal in beeld gebracht. Een vrolijk en pretentieloos album.

JAN GOFFIN

Reeks
Het Koninkrijk
Deel
Arcadia Archief 57
Collectie
Arcadia Archief
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
Extra
Korte verhalen
Prijs
Hardcover
€ 24,95
Luxe met linnen rug met 2 gesigneerde ex librissen in doos
€ 48,00
Terug naar overzicht