U.C.C. Dolores 2: De Wezen van Fort Messaoud

Tekenaar(s)
Didier Tarquin
Scenarist(en)
Didier Tarquin
Lyse Tarquin
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Breek uit jezelf

Ze was amper achttien toen de abdes van het nonnenklooster van de Orde van de Nieuwe Pioniers Mony aan de deur zette. Snel kreeg ze nog een kistje in haar handen geduwd dat bij haar vondelingenmandje zat. In dat kistje zat een sleutel voor een gigantisch antiek oorlogsruimteschip, de U.C.C. Dolores, haar erfenis. Beteuterd zocht het jonge wicht naar kompanen die haar konden helpen. Ergens in de louche onderwereld botste ze op de stoere vaderfiguur Kash en de slimme robot Tork. Een geluk bij een ongeluk. Of omgekeerd, daar zijn we nog over uit. Na tal van avonturen strandden ze met de U.C.C. Dolores op de planeet Mety-Mety. Daar ontginnen de Nieuwe Pioniers met de lokale bevolking als spotgoedkope en haast vrijwillige arbeidskrachten — alles is marketing — gigantische voortstuwingskristalmijnen. Met één zo’n kristal kunnen ze weer de ruimte in. Op zoek naar vrijheid.

Na vijfentwintig jaar zijn grote held Lanfeust te hebben getekend op scenario van Arleston, wou Didier Tarquin zijn eigen ei kwijt. Een eigen scenario, een eigen smoel, werd al snel het aantrekkelijke U.C.C. Dolores. Buiten ieders verwachting was het verhaal van het eerste deel een vederlicht doorslagje van zijn eigen grote held. Deel 2 van de eerste cyclus in drie delen is opnieuw weinig verrassend. We blijven die ene sprankel genialiteit missen die Arleston in elk van zijn scenario’s stopt. Zelfs de flashbackscène over de reden waarom Kash zo beschermend is voor Mony, is even boeiend als de rondjes die onze goudvis zwemt in zijn bokaal. Hallo! Dit is een fantasy-sf. Er zijn geen grenzen in dat genre! Maar hoe voorspelbaar het verhaal zich ontwikkelt, hoe straffer de tekeningen worden. Tarquin laat zich he-le-maal gaan. De decors zijn af. De gevechtsscènes in de ruimte zijn bangelijk getekend. Hij speelt met kadrering en doet ons op sommige momenten zelfs mijmeren over Hermelijn uit Op Zoek naar de Tijdvogel. En dan zwijgen we nog over de geweldige inkleuring van zijn echtgenote Lyse. Grafisch is dit echt genieten. En net zoals vroeger stopt hij zijn tekeningen vol leuke verwijzingen. Zo is de robot Tork samengesteld uit onderdelen van C-3PO (Star Wars), Optimus Prime (Transformers), T-1000 (Terminator), het adamantium in Wolverines lijf en andere Wall-E’s.

U.C.C. Dolores doet ons echt hinken op twee gedachten. Dit is zo mooi, maar blijft zo veilig. Komaan, Tarquin, breek eens echt uit jezelf.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
U.C.C. Dolores
Deel
2
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95