Waar Gebeurd

Tekenaar(s)
Derf Backderf
Scenarist(en)
Derf Backderf
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum

Only in America!

Waar gebeurd? In Cleveland, Ohio, gebeurde dat. Of anywhere eigenlijk in Amerika. Enkel in Amerika vind je op straat, in de supermarkt, op de bus of op een Kiss-concert genoeg weirdo’s die ons beeld van de gemiddelde Amerikaan bevestigen: een obese, racistische, onwetende, gewapende, schaamteloze, in een SUV rijdende religieuze fanaat.

Toch zet Derf Backderf de Amerikanen in deze verzameling waargebeurde verhaaltjes (in 99% ervan van telkens één pagina) met enige sympathie neer: ja, ze zijn vaak dom en weerzinwekkend, maar ze bedoelen het niet slecht, en zijn alleszins grappig. Opvallend ook: enkele daklozen die hij opvoert, blijken waardiger en eerlijker te zijn dan verwacht. En van zwarten hoef je ook niet bang te zijn. Backderf deelt graag steken uit naar de bevooroordeelde Joe en Jane Public, maar al te vaak houdt hij de lezers van Waar Gebeurd een niet zo fraai beeld van de samenleving voor.

Maar natuurlijk is het vooral om te lachen. Dat was althans de bedoeling van de true stories die Backderf tussen 1990 en 2014 tekende voor zijn comic strip The City, die verscheen in gratis en progressieve zogenaamde free papers, die over heel de VS uitgegeven werden. Tot hij zich begon toe te leggen op graphic novels als Mijn Vriend Dahmer, over de middelbare-schooljaren van zijn klasgenoot en latere seriemoordenaar Jeffrey Dahmer.

De selectie van waargebeurde anekdotes van Waar Gebeurd biedt ook een overzicht van Backderfs stijlevolutie, van postpunk-expressionisme in harde zwart-witte tekeningen die wat van Picasso hebben tot het meer toegankelijke en zelfs ingekleurde werk tegen het eind van het album. Voor wie minder vertrouwd is met undergroundstrips vergt dat wat doorzettingsvermogen, maar de verhaaltjes zijn in de meeste gevallen sterk genoeg om ofwel je tenen te doen krullen ofwel je keihard te doen lachen.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Waar Gebeurd
Pagina's
200
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
Extra
korte verhalen
Prijs
€ 22,99