De Kladdenman

Tekenaar(s)
Frederik Peeters
Scenarist(en)
Serge Lehman
Uitgeverij
Sherpa
Verschijningsdatum

Een griezelig sprookje

Parijs, 2015. Wegens een lek in het dak van haar appartement woont Betty Couvreur samen met haar dochter Clara tijdelijk bij haar moeder Maud, een bekende schrijfster. Haar boeken worden uitgegeven door Editions Saule, waar Betty werkt als redactrice. Regelmatig heeft Betty last van perioden van afasie, waardoor ze niet meer kan spreken. Tijdens gesprekken behelpt ze zich dan met het intikken van berichten op haar smartphone. De afasie wordt veroorzaakt door voorvallen die haar doen schrikken, maar ze kan terug spreken na een korte hypnose. Op een morgen belt een onbekende man aan, gekleed in een soort verenpak. Wanneer Clara opent, stelt de man zich voor als Max, een vriend van Maud. Of ze geen pakje heeft klaargelegd ? Dat blijkt niet het geval. Max dringt erop aan dat het pakje dan toch zal worden gebracht en verdwijnt. Clara tracht Maud wakker te krijgen, ze blijkt op dat ogenblik bewusteloos in bed te liggen en dient met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De diagnose is een herseninfarct. Betty zoekt samen met Clara naar een pakje op het appartement van haar moeder. In een kluisje vinden ze een omslag op naam van Max met daarin minstens 10.000 euro, oude kindertekeningen van Clara en twee zwarte veren. Uit de bankrekening blijkt dat al vele jaren telkens in december 10.000 euro wordt afgehaald, maar verder geen aanknopingspunten. Via een schrijver, Pierre Inféri, die ook publiceert bij Editions Saule, verneemt Betty dat er ooit verschillende moorden zijn gebeurd, waarbij telkens twee veren zijn gevonden. Hij weet dat er een zekere Max Corbeau bij betrokken is en dat de geschiedenis teruggaat tot 1942 in de verzetsstrijd tegen de Duitse bezetter. Een Joodse drukker zorgde toen voor een aantal vervalste identiteitsdocumenten. Hij kende ook Louise, de moeder van Maud, toen zij een pension hield in La Roche-Maugris, een dorp dichtbij Montbéliard. Betty besluit in dat dorp de familiegeschiedenis verder te gaan uitpluizen. Ze zal echter op heel wat nieuwe elementen uitkomen die het almaar mysterieuzer en gevaarlijker maken.

Het album De Kladdenman is getekend door Frederik Peeters op scenario van Serge Lehman. De Franstalige versie, L’Homme Gribouillé, verscheen in 2018 bij Delcourt, en is nu vertaald door Toon Dohmen en uitgegeven door Sherpa. Het is een lijvig album van 328 pagina’s in een ietwat kleiner formaat tussen A4 en A5. Het begint oorspronkelijk als een politiethriller, maar gaandeweg komen er meer fantastische en bovennatuurlijke elementen aan bod, die volgens een aanwezig groepje archeologen en geologen afkomstig zijn van heidense rituelen.

De Zwitser Peeters heeft al heel wat getekend, bekend zijn onder andere Blauwe Pillen, Zandkasteel en Koma. In zijn albums hebben de schijnbaar alledaagse dingen meestal een eigenaardig en fantastisch of futuristisch tintje. Dit album is opnieuw getekend in zwart-wit met ditmaal ook grijswaarden, en dat gaat Peeters goed af. De personages zijn zeer expressief en ze wekken je nieuwsgierigheid naar het verder verloop.

JAN GOFFIN

Reeks
De Kladdenman
Pagina's
328
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 39,95