De Wijsheid van Mythes 6-7.1

6. Orpheus en Eurydike - 7.1. Herakles 1/3: De Jeugd van de Held

Tekenaar(s)
Diego Oddi
Annabel Blusseau
Scenarist(en)
Luc Ferry
Clotilde Bruneau
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Niet voor mytjes!

Het opzet van de conceptreeks De Wijsheid van Mythes is genoegzaam bekend. Met een wisselend palet aan tekenaars gunnen Luc Ferry en rechterhand Clotilde Bruneau ons een hernieuwde kennismaking met de klassieke Griekse mythes. Na de strip volgt telkens een uitgebreid en rijkelijk geïllustreerd dossier waarin de verschillende interpretaties nog eens op een rijtje gezet worden. Vergelijk het een beetje met wat de geniale en aimabele Stephen Fry doet in zijn bloemlezingen Mythos, Helden en Troje, maar dan met prentjes.

In Orpheus en Eurydike, getekend door Diego Oddi, krijgen we het hartverscheurende liefdesverhaal van Orpheus en Eurydike te lezen. Alle menselijke en goddelijke (on)deugden krijgen een prominent plaatsje in deze love story zonder happy end. Voor het vijfde Thorgal-album, De Schaduwen Voorbij, haalde Jean Van Hamme duidelijk de mosterd bij deze classic en er is niemand die hem dat ooit kwalijk heeft genomen. Die verhalen maken immers deel uit van ons collectief geheugen en blijven ongeëvenaard in hun tijdloze klasse.

In Herakles, getekend door Annabel Blusseau, krijgen we het eerste deel van een trilogie rond Herakles voor de kiezen. Het lijkt ons een verstandige keuze om de levensloop van deze halfgod te spreiden over drie albums. Over die supermens en zijn grote en kleine kantjes valt immers heel wat te vertellen. In dit eerste deel behandelen de auteurs de jeugd van Herakles, iets wat we recent ook nog te lezen kregen in Hera’s Glorie van Christian Rossi en Serge Le Tendre.

Ook na negen albums — de nummering heeft soms een verdere onderverdeling als het om tweeluiken of trilogieën gaat, bijvoorbeeld deel 7.1 voor het eerste deel van Herakles — stelt deze reeks niet teleur: de overbekende verhalen zijn altijd goed en to the point verteld en de tekeningen zijn meer dan bovengemiddeld. In het Frans zit men ondertussen al aan meer dan dertig van die mythische albums. Er staat ons dus nog wel wat moois te wachten!

MARIO STABEL

Reeks
De Wijsheid van Mythes
Deel
6-7.1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
complete verhalen (6) / deel 1 van trilogie (7.1)
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 19,95