De Duivelsprinsen 1-2

1. De Sterrenkoning - 2. Malagate de Plaag

Tekenaar(s)
Paolo Traisci
Scenarist(en)
Jean-David Morvan
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Sciencefiction met een hoofdletter S

Kirth Gersen is nog een knul van 9 jaar wanneer de Aarde aangevallen wordt door vijf piratenkapiteins en hun vloot. Met de hulp van zijn grootvader kan Kirth aan de dood ontsnappen en de Aarde ontvluchten. Zijn ouders zijn minder fortuinlijk. Zij sterven tijdens de aanval. Wie de slachting overleeft, wordt slaaf van de piratenkapiteins, ook wel de Duivelsprinsen genoemd. Kirth wijdt de rest van zijn jeugd aan het ontwikkelen van de benodigde gevechtskills. Zijn missie: de Duivelsprinsen een voor een opsporen en laten boeten voor hun misdaden. Eerste op de lijst is Attel Malagate. Een wrede slechterik pur sang. Kirth ontmoet Lugo Theebalt, een plaatsbepaler oftwel ontdekkingsreiziger die op zoek gaat naar lucratieve onontgonnen werelden en de coördinaten van deze werelden nadien per opbod verkoopt. Een recente, door Lugo ontdekte planeet heeft de interesse van Malagate gewekt. Lugo wordt zwaar onder druk gezet om de draad (opslagmedium met informatie) aan Malagate te overhandigen. Lugo weigert, wat zoveel als zijn doodvonnis betekent. Alvorens het loodje te leggen, geeft Lugo de informatie aan Kirth door. Het is nu een kwestie van de opdrachtgever van Lugo te zoeken. Als Kirths vermoeden klopt, zal de zoektocht hem rechtstreeks naar Attel Malagate leiden.

In 1964 verscheen het eerste deel van de sciencefictionsaga De Duivelsprinsen van Jack Vance. De reeks telt in totaal vijf delen en staat bekend als een klassieker binnen het sciencefictiongenre. Elk deel gaat over de jacht op een van de Duivelsprinsen. Jean-David Morvan (Konvooi) heeft als taak dit literaire werk te verstrippen. Het eerste boek, De Sterrenkoning, wordt netjes afgewerkt in twee delen. Dit blijkt ruimschoots voldoende te zijn om een evenwichtig verhaal te vertellen zonder grote bokkensprongen te moeten maken. We moeten eerlijk bekennen nooit het originele werk gelezen te hebben, dus vergelijken doen we hier niet. We rekenen er bovendien op dat Morvan als liefhebber van Jack Vance — hij bewerkte immers al Vance' Tschai - De Waanzinnige Planeet naar een stripreeks — zijn uiterste best doet om de striplezer de best mogelijke leeservaring te bezorgen.

De wereld waarin het verhaal zich afspeelt, is een toekomstige hoogtechnologische versie van het universum. De mens zit al lang niet meer vast op Aarde en leeft samen met tal van andere soorten. In tegenstelling tot een utopische versie van de toekomst, zoals die van Star Trek, treffen we hier een nog net iets gewelddadigere versie van onze eigen maatschappij aan. Geld en macht openen zowat alle deuren, alles is te koop. In deze harde en schijnbaar straffeloze wereld vinden we Kirth Gersen terug. Een ware vechtmachine die wraak wil nemen voor het onrecht dat hem als kind aangedaan werd. Zijn methodes zijn minstens even bedenkenswaardig als die van zijn tegenstanders, maar stiekem wensen we hem toch alle geluk toe. Eender welke wereld is veiliger zonder figuren als Attel Malagate, lid van een soort dat de Sterrenkoningen genoemd worden. Wie of wat de Sterrenkoningen dan weer zijn, laten we je graag zelf ontdekken.

Morvan sleurt de lezer meteen diep in het verhaal mee. Bij momenten ligt het tempo enorm hoog, zoals we het graag hebben in het sciencefictiongenre, met de nodige actie. Toch steeds met aandacht voor detail en af en toe temporiseren om de lezer het bredere plaatje of achtergrondinformatie te verschaffen. Een stevige kluif overigens die wel de nodige aandacht van de lezer vergt.

Over het tekenwerk van debutant Paolo Traisci kunnen we kort zijn... Wauw... De virtuositeit en liefde voor het genre spat van elke pagina af. Traisci’s tekenstijl is een smeltkroes van verschillende stijlen. Realistische Franse school, gecombineerd met manga-invloeden en een vleugje Don Lawrence. Het resultaat is een frisse, dynamische tekenstijl die het verhaal perfect ondersteunt. Fabio Marinacci doet als inkleurder eveneens zijn duit in het zakje om de sfeerschepping te helpen bepalen.

De juiste ingrediënten en een vleugje magie leveren soms prachtige resultaten op. Verstrippingen van literaire werken zitten in de lift. Met De Duivelsprinsen heeft uitgeverij Daedalus naar ons gevoel een pareltje in handen. Sciencefiction met een hoofdletter S, en wat ons betreft een van de betere stripverhalen van het jaar!

JACKY CORNELIS

Reeks
De Duivelsprinsen
Deel
1-2
Gebaseerd op
de roman van Jack Vance
Pagina's
60
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
compleet tweeluik, deel 1 en 2 van tiendelige reeks
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95