De Kleine Paus Pius 3,14

Tekenaar(s)
François Boucq
Scenarist(en)
François Boucq
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Niet voor een gat te vangen

Hoera! Hoera! Er is witte rook! We hebben een nieuwe paus! Het Sint-Pietersplein is helemaal volgelopen om een glimp te kunnen opvangen van de nieuwe kerkvorst. Trots komt hij naar voor om de gelovigen toe te spreken vanop het balkon. Maar hij ziet niemand. Niemand! Verweesd kijkt paus Pius om zich heen. En dan begint het de kardinalen te dagen. De nieuwe paus is zo klein dat hij niet over het balkon kan kijken. Ze betreuren het dat het hen niet was opgevallen, maar gekozen is gekozen. Paus Pius’ vertrouwensbisschop Gontrand, annex Jerommeke, neemt hem op zijn schouders waarop Zijne Heiligheid eindelijk zijn nieuwe kudde kan zien en toespreken. Zijn maiden speech maakt direct indruk. Paus Pius wil de paus voor iedereen zijn en deelt direct zijn mobiel nummer 3.1416 aan alle gelovigen. Habemus Papam!

François Boucq is terug waar wij het hem het liefst hebben. Weg zijn de ernst van Bouncer, Little Tulip of De Janitor. Helemaal terug zijn de onnavolgbare en onweerstaanbare hersenspinsels uit de binnenlanden van het alledaagse. Verzekeraar Fre van der Mugge en Magere Hein met zijn varken Lao Tse zijn vervangen door een dwergpaus met een diepgelovige bodybuilder als sidekick. Het is allemaal iets minder filosofisch, maar daarom niet minder absurd, poëtisch en fantasierijk. Bovendien opent een paus letterlijk alle deuren en raakt hij met een pauselijke zegen met alles weg. En zo genoten we van hoe Zijne Heiligheid samen met Superhyperman de aarde redt van de atoomraketten van Skeletor. We gniffelden bij hoe de plaatsvervanger van God op aarde een naaldenfabriek bezoekt en zo eindelijk te weten komt hoe men het perfecte gat in een naald krijgt. Of hoe zijn schaduw een eigen willetje krijgt. Of... Je ziet aan alles dat de man uit Rijsel zich amuseert. De tekenstijl is veel luchtiger en speelser dan we van hem gewoon zijn, maar het tekenplezier spat van de pagina’s. Dit is een ideaal tussendoortje.

In een nog niet zo lang verleden zouden deze hap-slik-weg korte verhaaltjes uit het Franse satirische stripblad Fluide Glacial voor veel katholieke ophef hebben gezorgd. Vandaag schenken ze ons een brede glimlach. Het deed deugd om nog eens een absurde Boucq te lezen.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
De Kleine Paus Pius 3,14
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
Extra
korte verhalen
Prijs
€ 21,95