Buonaparte 1: Sint-Helena

Tekenaar(s)
Iván Gil
Scenarist(en)
Rudi Miel
Fabienne Pigière
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Napoleon staat nooit stil

Wat is dat toch met Napoleon Bonaparte (1769-1821) waardoor hij meer dan tweehonderd jaar na zijn dood nog steeds tot de verbeelding blijft spreken? Wie dacht dat de obsessie rond de keizer zijn hoogtepunt — of dieptepunt voor sommigen — zou bereiken met de verjaardag van zijn overlijden in 2021, heeft het nog niet een klein beetje bij het verkeerde eind. Nee, Napoleo-nhaters of aanhangers van Wellington aller landen, er staan nog een film met Joaquin Phoenix en tv-serie op het programma, een tweeluik door Félix Meynet en Yann en dan zwijgen we nog over de schier oneindige hoeveelheid boeken die gewijd zijn aan de Franse keizer en met de regelmaat van de klok blijven verschijnen.

Tekenaar Iván Gil heeft in het verleden reeds zijn sporen verdiend bij het verstrippen van de napoleontische geschiedenis, zo deed hij dat voor de twee trilogieën De Slag en Berezina, op scenario van Frédéric Richaud en in 2018 uitgegeven door Microbe. In deze stripverhalen worden twee boeken van Patrick Rambaud, respectievelijk over de dubbele veldslag bij Aspern en Essling (21-22 mei 1809) en de terugtocht uit Rusland (oktober-december 1812) schitterend in beeld gebracht. Het was te verwachten dat ook Rambauds derde boek over de keizer, namelijk L’Absent, ooit verstript zou worden. Toch koos Gil niet voor het verhaal over Napoleons ballingschap op Elba, maar voor zijn tijd op een ander eiland, namelijk Sint-Helena. Bovendien werd het scenario deze keer niet aangereikt door een boek, maar was het Rudi Miel (Libertalia, De Oneven Orde) die uit fascinatie voor Napoleon in de pen kroop.

De zin voor detail van Iván Gil, zijn historische precisie (onder andere bij de weergave van vaak bebloede en besmeurde uniformen), de vele knipoogjes naar schilderijen en gravures, maar ook de dynamiek van zijn actiescènes kennen we al van zijn eerder werk. Opnieuw kunnen we hier niets anders dan de loftrompet blazen voor ’s mans talent. Uniek is echter dat Gil zich deze keer wat meer mag concentreren op de scheepvaart aan het begin van de negentiende eeuw. Hierbij moet hij zeker en vast niet onderdoen voor de grootste specialist ter zake, Jean-Yves Delitte (De Grote Zeeslagen, Belem, Black Crow,...) die zelfs officiële tekenaar is van de Belgische marine.

Dat hij van scheepvaart ook iets afweet, bewees Rudi Miel eerder al in Libertalia. Maar kan hij ook een degelijk verhaal maken over Napoleon? Het historische dossier van zijn hand achterin het album is in elk geval uitstekend. Daarnaast trok hij zeker en vast onze aandacht met de intrigerende reekstitel, Buonaparte, de naam die de Corsicaan Napoleon droeg voordat hij bij de Fransen bekend raakte als Bonaparte en die de Engelsen hem opnieuw gaven bij zijn ballingschap op Sint-Helena. Om Napoleon nog meer te vernederen, weigerden ze hem ook pertinent aan te spreken als "keizer", maar noemden ze hem consequent "generaal". Daarnaast stelden ze de militair Hudson Lowe (1769-1844) aan als ‘cipier’ voor Napoleon, die een hartsgrondige vijandschap voelde voor de voormalige vijand van de Engelsen en niets liever deed dan zijn gevangene het leven zuur maken. Echt veel (zichtbaar) effect had dit niet op Napoleon, die beweerde dat een kwelduivel als Lowe zijn eigen Pontius Pilatus was nu hij zelf de doornenkroon droeg op Sint-Helena.

De verslagen keizer aan boord van HMS Northumberland en de gevangene van Sint-Helena, tonen ons een andere Napoleon dan we gewoon zijn. Hoewel hij in het centrum van de aandacht staat, moet hij zijn lot lijdzaam ondergaan, wat toch voor een aparte invalshoek zorgt in dit album. De dynamische Bonaparte van weleer ontmoeten we echter wel in de talrijke flashbacks naar onder meet zijn veldtocht in Egypte (1798) en de Slag bij Waterloo (18 juni 1815). Alhoewel, is het echt zo dat de grote keizer zich zomaar gewonnen geeft aan zijn aartsvijanden? De Britten vermoeden dat de hand van Napoleon weleens aanwezig kon zijn in de — historisch fictieve — muiterij aan boord van de Northumberland. En om alles nog mysterieuzer te maken: wat is er precies in Egypte gebeurd en hoe kan dit een invloed hebben op Napoleons verblijf in Sint-Helena? In elk geval bieden de gedetailleerde tekeningen van Gil én het intrigerende scenario van Miel ons voldoende elementen om reikhalzend uit te kijken naar het vervolg van deze veelbelovende stripreeks!

Van 13 mei tot 28 augustus loopt trouwens een tentoonstelling in het Wellingtonmuseum in Waterloo waar je originelen van Iván Gil, maar ook van de Vlaamse tekenaar Simon Spruyt (De Tamboer van Borodino, De Ruiterlijke Confessies van Dragon Dragon) kan bewonderen. Er zijn zelfs tekeningen van Gil te koop!

BERT GEVAERT

Reeks
Buonaparte
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
geschiedenis
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 21,95