Non-Retour: Algerije, Juli 1962

Tekenaar(s)
Patrick Jusseaume
Olivier Mangin
Scenarist(en)
Jean-Laurent Truc
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Een vlucht enkele reis

Het is 2 juli 1962 en een laatste vlucht zal vertrekken van het vliegveld Colomb-Béchar in Algerije richting Marseille. De oorlog is beëindigd en Algerije zal eerstdaags officieel onafhankelijk verklaard worden en geen kolonie meer zijn van Frankrijk. Het vliegtuig, een Constellation, zal vol zitten met passagiers van divers pluimage die niet meer veilig in Algerije kunnen blijven: een vrouw met vier kinderen — de oudste zoon is dol op strips (Robbedoes) en vooral Buck Danny —, een arts met zijn echtgenote, een weduwe die een bordeel had en anderen. Ze zoeken contact met elkaar tijdens het wachten op vertrek. De opvallendste passagiers zijn kolonel Lomberti van het Franse leger, commissaris Daubrac van de staatsveiligheid DST en verder een mogelijke spion van de Sovjets. De crew neemt zich voor om de vlucht veilig te laten landen in Frankrijk. Ook al wordt Algerije onafhankelijk, het is nog zeer onrustig in het land. De terreurorganisatie OAS (Organisation de l’Armée Secrète) doet met aanslagen nog al het mogelijke om de onafhankelijkheid te voorkomen. Wanneer de Constellation bijna boven de stad Oran vliegt, krijgt het bevel van de militaire verkeersleiding om te landen voor prioritaire evacuaties. Delen van de stad en oliedepots staan in brand door acties van de OAS. Aangezien het toestel volzet is en ook de kerosinevoorraad beperkt, wil de boordcommandant eerst niet landen. Kolonel Lomberti trekt zijn pistool om de commandant alsnog tot landen te dwingen. Er ontstaat tumult en het is twijfelachtig of het vliegtuig alsnog zal kunnen doorvliegen naar Frankrijk...

Het album op scenario van Jean-Luc Truc is gebaseerd op diens jeugdherinneringen toen zijn moeder met alle kinderen effectief wegvluchtte uit Algerije in juli 1962. Oorspronkelijk zou zijn vriend Patrick Jusseaume het verhaal in beeld brengen, maar na een tiental pagina's met schetsen overleed hij op 25 oktober 2017. Olivier Mangin (Liefde in Oorlogstijd) heeft het tekenwerk overgenomen en verdergezet. Het is interessant om de schetsen van Jusseaume, achterin het album, te kunnen vergelijken met de pagina’s van Mangin. Er is een duidelijke gelijkenis qua vormgeving en aflijning, maar de tekeningen en personages van Jusseaume zijn toch ietwat levendiger en karaktervoller, zoals ze ook te zien zijn in de reeks Tramp die hij tekende.

In dit album maken we even kennis met een klein fragment van de geschiedenis die toch gedurende jaren Frankrijk, onder president Charles de Gaulle, heeft beroerd, namelijk de onafhankelijkheidsstrijd van de kolonie Algerije en allerlei aanslagen door de OAS, onder meer op de Gaulle. Wij verwachtten een beetje meer achtergrondinformatie te vernemen over hoe dit alles is kunnen gebeuren. Het zijn hier vooral de levens van enkele individuen die in flashbacks kort belicht worden. Hun overhoop gehaalde levens en de ultieme vliegreis hebben ons wel aangezet om wat te gaan opzoeken over de onafhankelijkheid van Algerije.

JAN GOFFIN

Reeks
Non-Retour
Pagina's
76
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
met stofomslag
€ 24,95