Spider-Man: Life Story 1-2

1. De 60's & 70's - 2. De 80's & 90's

Tekenaar(s)
Mark Bagley
Scenarist(en)
Chip Zdarsky
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
oktober 2020

Morele dilemma's

Er zijn weinig Dark Dragon Books-vertalingen waar we zo naar hebben uitgekeken als deze Spider-Man: Life Story. De Amerikaanse uitgaven verschenen in zes delen en werden geschreven door Chip Zdarsky. De tekenaar is niemand minder dan Spidey-legende Mark Bagley. Hij wordt gezien als een van de beste Spider-Man-tekenaars ooit en heeft samen met schrijver David Michelinie onder andere het personage Carnage bedacht. Bagley was enkele jaren weg bij Marvel, maar sinds kort werkt hij weer mee aan de reguliere Amazing Spider-Man-comics.

Het zeer originele uitgangspunt van Life Story is dat ieder deel zich in een ander decennium afspeelt en dat Spider-Man en zijn tegenspelers ook steeds ouder worden. Het begint in 1966, Peter Parker is net Spider-Man geworden en veel jonge Amerikaanse soldaten worden naar Vietnam uitgezonden, waaronder Flash Thompson, niet bepaald de beste vriend van Peter Parke. Toch komt deze naar het afscheidsfeest van Flash en ontmoet daar Norman Osborne, beter bekend onder zijn beroemde alias Green Goblin. In een kort gevecht verslaat Spider-Man hem en voorkomt daarmee ook de latere dood van Gwen Stacy. Overigens geldt haar dood als een sleutelmoment in de Spider-Man-geschiedenis. Wil je hier meer over weten lees dan De Nacht dat Gwen Stacy Stierf. Helden als Iron-Man en Captain America gaan wel naar Vietnam, maar Spider-Man blijft in New York. Peter Parker worstelt daardoor met een gewetensprobleem.

Het tweede hoofdstuk speelt zich af in 1977 en de inmiddels dertigjarige Peter Parker is niet samen met Mary-Jane Watson, maar met zijn jeugdliefde Gwen Stacy. Mary-Jane is verloofd met Harry Osborne en verwijt Peter dat hij zijn krachten niet heeft gebruikt om Flash Thompson te weerhouden om naar Vietnam te gaan. Ondertussen werkt Peter voor Reed Richards, maar ook daar speelt zijn denkwijze op de wereld hem parten. Gwen Stacy werkt nu voor professor Miles Warren, die vooral bekend is onder zijn alter- ego Jackal en zijn ideeën over klonen van Spider-Man. De wijze waarop Zdarsky deze geschiedenis mengt in zijn eigen verhaal en de gevolgen daarvan getuigen van een grote kwaliteit.

In 1984 is Mary-Jane zwanger van een tweeling en is haar man al drie weken vermist omdat hij aan het vechten is op de planeet van de god Beyonder, zie hiervoor de Geheime Oorlogen-verhaallijn. Wanneer hij weer terug is en eindelijk zijn pasgeboren kinderen kan zien, kruist hij het pad van Kraven the Hunter, een verwijzing naar de klassieker Kraven's Last Hunt. De opvoeding van twee kleine kinderen en een Peter Parker die last krijgt van stemmingswisselingen komt de relatie tussen hem en Mary-Jane niet ten goede.

Het vierde hoofdstuk speelt zich af in 1995 en Spider-Man-kloon Ben Reilly is terug in de stad. Hij wordt herkend door een hoogbejaarde dokter Octopus. De kloonsaga uit die tijd leidde tot veel gemengde reacties onder lezers en Zdarsky voegt er zijn eigen verhaallijn op briljante wijze aan toe. Toen was Norman Osborne al de kwade genius, maar nu nog meer. Peter Parker is een bijna vijftigjarige gescheiden ondernemer die een overname door Tony Stark wil voorkomen.

In deze albums laat Mark Bagley opnieuw zien waarom hij zo bekend is geworden als Spider-Man-tekenaar. Hij voelt perfect de stijl aan van de jaren die voorbij komen. Reclameposters, kleding en kapsels, alles lijkt te kloppen. En Chip Zdarsky zorgt niet alleen voor een leesbaar verhaal, maar stopt er ook morele dilemma’s in waarmee meerdere personages worstelen.

Als je een liefhebber bent van Spider-Man zijn deze albums een absolute must-have. Maar ook voor andere comicliefhebbers zijn het dikke aanraders. Wat ons betreft is dit een van de beste comicuitgaven die Dark Dragon Books al heeft uitgegeven sinds ze het superheldenavontuur zijn aangegaan.

DAI HEINEN

Reeks
Spider-Man: Life Story
Deel
1-2
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
comic
superheld
Extra
deel 1 en 2 van trilogie