De Werelden van Aldebaran: Neptunus 1

Tekenaar(s)
Leo
Scenarist(en)
Leo
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

Meegezogen

We zijn 22 juni 2203. Het ruimtestation Albert Einstein wordt benaderd door een vliegende schotel. Een ufo die aan de onderzijde trouwens verrassend goed lijkt op het exemplaar waarmee Suske en Wiske het aan de stok hadden in De Gezanten van Mars en op het exemplaar dat wij voor onze kleinzoon tekenen als we een "fliegende schotel" moesten tevoorschijn toveren. Met andere woorden: een iconisch exemplaar. Zeker als blijkt dat de toegang tot de buitenste luchtsluis gewoon Engelstalige richtlijnen heeft.

Manon, pas afgestudeerd als special agent voor de VN, wordt onverwacht opgenomen in de groep agenten die als eerste het ruimtetuig dienen te onderzoeken. Naast een aanvalsrobot vinden ze twee mensen die blijkbaar gestorven zijn aan een hartfalen door toedoen van nanorobots in hun lichaam. Ondertussen wordt het moederschip van de ufo waargenomen nabij Neptunus en na een eerste vijandig contact wordt de hulp gevraagd aan de Tsalterianen om met hun aanvalsschip Xelenia en verbeterde ruimtepakken het moederschip te kunnen enteren. In eerste instantie gebeurt dit door drones, die vaststellen dat het een wereldschip betreft, bestaande uit drie delen: een bewoonbaar deel met dorpen, een waterreserve en een dichtbegroeid bos. Speciaal is wel dat het bewoonbare deel enkel bevolkt wordt door robots en dat er mensen waargenomen worden in het bosgedeelte. Na het binnendringen van een eerste groep van dertig mensen worden deze slachtoffer van een granaatontploffing en besmet met nanorobots. Manon, als een van de ontvangers van de Mantrisse-pillen, ondervindt echter geen last. In een tweede verhaallijn keren Kim en onder andere Maï Lan terug naar de planeet Betelgeuze op verzoek van de secretaris-generaal van de VN, met als opdracht om de Mantrisse op te zoeken en te vragen of ze zijn pillen — die zorgen voor een vertienvoudiging van de menselijke capaciteiten — ter beschikking willen stellen van de mensheid. Helaas vindt de Mantrisse de mensen te bruut en te middelmatig om hierop in te gaan (als we de strapatsen van Poetin en zijn kliek bekijken kunnen we de Mantrisse geen ongelijk geven). Uiteindelijk vraagt de secretaris-generaal aan Kim en Manon om het wereldschip binnen te gaan (ongevoelig als ze zijn voor de nanorobots) en antwoorden op de vele vragen te zoeken. En zo zal geschieden...

Als je het door de woorden Kim, Manon, Tsalterianen, Mantrisse, Betelgeuze en Aldebaran in Keulen hoort donderen, dan is het wellicht aangewezen om de vorige vijf cyclussen van De Werelden van Aldebaran door te nemen. Let wel, ook zonder deze voorkennis zal je genieten van de no-nonsense en ietwat houterige tekenstijl van Leo. Ook zijn aandacht voor de karakters en gevoelens van de vele personages versmelt mooi met zijn futuristische verhaallijn. Willen of niet, je wordt meegezogen in zijn universum. Veelbelovend!

JOHAN DECLOEDT

Reeks
De Werelden van Aldebaran: Neptunus
Deel
1
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 8,99
luxe met linnen rug en gesigneerde prent (150 exemplaren)
€ 65,00